Är du en Fjällräddare? En hjälte?

Nu när vi väntar in mer snö så ska vi sända en tanke till alla de som ser till att människor kan känna sig trygga även i fjället.

Många tror nog att en fjällräddare rycker ut när det är en olycka på fjället. Men fjällräddarna gör så mycket mer. De gör allt möjligt för att vi ska kunna röra oss i fjällen efter trygga leder.

Fjällräddarna, denna frivilliga hjälp som rycker ut oavsett väder. Frivilliga medborgare som bor och verkar i våra fjällbyar och som gör allt för att undsätta den som är i nöd. Det här är människor som vi måste lyfta fram och framförallt inte ta för givna. Vi behöver se till att de som ställer upp får goda villkor och att de villkoren är så bra så att fler vill ställa upp. Detta frivilligas engagemang och hårda arbete har fått lite uppmärksamhet och ersättning. Det vill vi ändra på då vi ser allt fler människor vill vara i fjällen och allt fler besökare kan allt för lite för att gå ut på fjället.

Centerpartiet har länge drivit på för att de som är fjällräddare ska få bättre villkor och bättre ersättning när de använder sina egna maskiner, snöskotrar, fyrhjulingar etc.

Som fjällräddare använder man egna skotrar och annat material som är privat. Men det finns inga särskilda lagregler. Vi vill att det införs ett skoterbidrag på 50 000 kronor för frivilliga fjällräddare. Vi vill också att det införs ett stöd för rekognosceringsturer på 5 000 kronor per år. En fjällräddare måste känna till sina fjäll.

När du hamnar i nöd behöver du veta att hjälpen kommer oavsett var i landet du befinner dig. Alla de som är frivilliga livräddare gör ovärderliga insatser och det behövs fler därför kommer vi fortsätta vara pådrivande för att förbättra situationen för alla dessa hjältar.
Har du förslag på vad som behövs för att få fler att vilja bli fjällräddare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.