Trygga barn och unga!

I veckan har jag varit med på en träff med ungdomsmottagningen i Vilhelmina. En träff där jag blir stolt och tacksam likväl som jag inser hur mycket som fortfarande måste göras. Vi måste verkligen kämpa på för att gifta ihop kommunen och regionens arbete för barn och ungas hälsa. Du kan följa ungdomsmottagningen via deras sociala medier här.

De är aktiva i de forum där unga finns som Instagram. De gör korta enkla filmer om allt som berör oss människor som om oro, preventivmedel men även om våld och andra frågor som påverkar vår hälsa. Våld och missbruk är ett verkligt problem. Machokulturen skapar normer som är svåra att leva under både för tjejer och killar. Normer som påverkar även vuxna människor i deras liv. 70% av de som själva avslutar sina liv är män. Män är överrepresenterade i missbruk, i våld, i olyckor och många självbehandlar sin psykiska ohälsa genom missbruk på olika sätt.

Ungdomsmottagningen åker ut i kommunen för att vara tillgängliga för de barn och unga som bor i fjälldalarna. Så viktigt och så bra. Vi vet att den samiska befolkningen har sämre siffror då det gäller hälsa så oerhört viktigt att arbeta förebyggande på alla platser där barn och unga i samiska familjer bor.

Det behövs olika professioner som kan jobba för att knäcka tabun och sänka trösklar och som kan stötta upp för människor som vill skapa och leva hälsosamma, trygga liv.

Jag blir så glad över att se hur smart de jobbar och de ambitioner de har de som jobbar vid ungdomsmottagningen. Inte minst de jobb de gör i sociala medier. Det de gör är ett gott exempel för andra för att nå ut till unga och skapa relationer som på sikt ger en bättre hälsa. Att jobba förebyggande i samarbete i samhället är en framgångsfaktor där Ungdomsmottagningen i Vilhelmina visar vägen framåt. Heja er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.