Mer mot 5500 än 8000

Vid gårdagens fullmäktige fick vi veta att året 2020 gått hyfsat, det kommer att bli att underskott men så mycket, mycket mindre än det vi först trodde. Vi såg ett minus på 38 miljoner tidigare i år men nu ligger vi runt en fjärdedel av det. Så skönt och så bra jobbat av alla verksamheter. De beslut som är tagna har gett resultat. Så skönt! Ekonomichefen var mycket lättad och det kan jag förstå. Han gav cred både till politiken som tagit svåra beslut och även till all personal som jobbat fram detta.

Befolkningen går mot att bli 5500 personer så långt mycket förre än vad det var jag lärt mig att vi är runt 8000 personer i kommunen. Vi blir flest äldre och barn och unga minskar. Det gör att vi kommer att behöva anpassa kostymen med mer pengar till äldre och mindre till förskola och skola. Det har fötts ungefär lika många som har dött men det har bara flyttat in 120 medborgare vilket är mycket färre än vanligt samtidigt som 220 st har flyttat ut. Så det är där vi ser det stora tappet. Många unga flyttar till utbildning och till andra jobb än de som finns i vår kommun. Befolkningstappet gör att vi får mindre i skatteintäkter och i generella statsbidrag. De som flyttar är alltså de yngre, de vi behöver allra mest kvar i vår kommun.

Så även om vi kan vara nöjda med att vi styr ekonomin åt rätt håll så ser vi att utmaningarna fortsätter. Vi ser att 2021 så kommer vi att ha balans i ekonomin, det känns bra. Annika berättar om hur vi ska fortsätta jobba då det gäller den tillväxt som sker i fjälldalarna där vatten och avlopp ska byggas och stora investeringar kommer att ske.
Annika säger också att vi kommer att jobba fram en inflyttarservice och jobba för inflyttning likväl som vi ska jobba för att få fler att stanna i kommunen. Vi behöver också veta varför människor väljer att flytta. Är det kvinnorna som flyttar? Vad är det i kommunen som gör att man väljer att bosätta sig i en annan kommun? Om människor kunde deltidsbosätta sig i sin fjällstuga, skulle det hjälpa till? Vi har högt skattetryck, är det en faktor? Det är frågor vi behöver få svar på. Har du tankar om det så hör av dig.

Vi pratade om den naturreservat som Länsstyrelsen ska bilda i Södra Gardfjället där vi vill se mer av övernattningsmöjligheter, vindskydd, toaletter och parkeringar liksom att vi vill se att snöskoterkörningen ska få fortsätta som idag. Kommunen har skrivit ett svar på remissen där vi utgått från vad som behövs för kommunen, dess medborgare och dess företag och besökare. Hoppas nu Länsstyrelsen lyssnar.

Vi skrev också under de medborgarlöften vi ger tillsammans med polisen om att jobba förebyggande mot narkotika, jobba emot störande körning, mot brott och för att öka polisens närvaro i kommunen för att öka tryggheten och informera medborgarna mera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.