Naloxon, för att rädda liv!

Idag har Sverige tagit ett litet steg framåt för att rädda fler liv. Jag har lagt förslag, dvs motionerat i regionfullmäktige i västerbotten och drivit på för att räddningstjänst ska få tillgång till naloxon i väntan på ambulans. Det gav resultat och är på Gång i Västerbotten där nu räddningstjänstens personal utbildas för att hantera naloxonet.

Så jag blir extra glad över att riksdagen idag har röstat för en Centerpartimotion om att göra Naloxon mer tillgängligt. Som en centerpartist från Malmö, Niils Paarup Jönsson lämnat in.

Tanken med Naloxon är att det kan rädda livet på en person som överdoserar opioider. Idag är det vanligtvis inte tillgängligt för personer i missbrukares närhet som familj eller vänner, men kan finnas inom olika program inom missbruksvården.

Det vanligaste är att det bara funnits inom sjukvården och i ambulanser. Ibland hinner ambulansen fram i tid. Men ambulansen kan vara något borta och då är det för sent. Nu kan livet räddas även om ambulansen inte kommer fram i tid.

Jag vill avtacka Niils men ävenAnders W Jonsson och Sofia Nilsson som varit med och jobbat fram detta.

Steg för steg börjar Sverige basera sin narkotikapolitik på vetenskap. Jag är glad för att mina kompisar i Centerpartiet varit en del av den utvecklingen. Missbrukare är människor och ska bemötas av vård, inte av straff. Tills det har blivit en självklarhet fortsätter kampen för alla människors lika värde.

Hur tänker du kring Naloxon?

En kommentar

  1. Betraktare

    Vetenskapsbaserad narkotikapolitik är inget som skapas steg för steg med en regering som stretar emot. Eftersom socialdemokraterna idag inte skulle kunna bilda regering utan centerpartiet borde centern sätta press på socialdemokraterna att utreda hela narkotikapolitiken så att man kan införa en vetenskaplig linje. De sjuka som dör och far illa måste prioriteras över socialdemokraternas relation till RNS och IOGT-NTO vilket inte kommer att ske utan att man sätter press på S.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.