Beslut i riksdagen om mäns våld mot kvinnor

Har på morgonen läst på Facebook där det antytts att Centerpartiet inte tänker att minimistraffet för kvinnofridskränkning ska höjas och att vi säger nej till fotboja vid kontaktförbud. DET ÄR FEL!
M, KD och andra partier har idag ingen politik på det här området.

Här är några C förslag som nu behandlas av riksdagen.
– Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att minimistraffet för grov fridskränkning/grov kvinnofridskränkning bör höjas från nio till tolv månaders fängelse och att maxstraffet bör höjas från sex till tio års fängelse och tillkännager detta för regeringen.
– Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att de som i sin yrkesroll ofta kommer i kontakt med offer för våld i nära relationer ska ha relevanta kunskaper om våld i nära relationer och tillkännager detta för regeringen.
-Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riktlinjerna för hanteringen av spårsäkringssatser bör följas i hela landet och tillkännager detta för regeringen.
-Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en utredning för att kartlägga varför våldsdödade i nära relationer har fallit igenom samhällets skyddsnät trots kontakter med vård och myndigheter före våldsdådet och tillkännager detta för regeringen.
-Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den som är våldsutsatt och gör en anmälan om brott i nära relation ska få brottsofferstöd inom ett dygn från polisanmälan och tillkännager detta för regeringen.
-Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att elektronisk fotboja ska kunna användas vid fler fall av kontaktförbud och tillkännager detta för regeringen.
-Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för ett automatiskt kontaktförbud vid fällande dom för brott i nära relation och tillkännager detta för regeringen.
-Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att kriminalisera kontrollerande beteende och tillkännager detta för regeringen.

Vi skulle också kunna ta fram elaka inlägg på när andra partier ”röstat emot” kloka förslag från mitt parti. Men jag tycker att det är ohederligt att göra på det sättet. Väldigt många människor utanför politiken känner inte till hur Sverige styrs.

Det är inte så lätt att förstå hur riksdagsarbetet fungerar och varför det fungerar på det sättet. I Sverige tillämpar vi något som kallas negativ parlamentarism. Det innebär förenklat att vi tolererar ett minoritetsstyre. Det här får dock rätt stora konsekvenser på röstningsförfarandet i riksdagens kammare. Sitter ens parti i oppositionen så röstar man i regel på sitt eget förslag till beslut, sitter ens parti i regering så röstar man på regeringens förslag till beslut.

Det hela kan tänkas uppfattas som rörigt. Jag håller med, det tog ett tag innan jag förstod hur det fungerar. Men det här är en förutsättning för att negativ parlamentarism ska kunna fungera i praktiken.

Vi skulle också kunna ta fram elaka inlägg på när andra partier ”röstat emot” kloka förslag från mitt parti. Men jag tycker att det är ohederligt att göra på det sättet. Väldigt många människor utanför politiken känner inte till hur Sverige styrs. Hur beslut kommer till, vårt rätt så långtgående förvaltningsmodell och blandar dessutom ihop valsystemets proportionella utfall med styrelsemodellen. Det är ett demokratiskt underskott och behöver adresseras om tilliten till politiken ska kunna vidmakthållas över tid.

Har du frågor så hör av dig.

4 kommentarer

  1. arbetare

    Menar du att ni inom C ifjol röstade ned oppositionens förslag om straffskärpningar bara för att ni hellre ville regera med sossarna än att se till kvinnornas bästa och låta polisen bura in gärningsmännen ?

    Hur många kvinnor har dött , våldtagits eller misshandlats pga den fördröjning detta svek orsakat ?

    För mig låter det som en av anledningarna till att så gott som alla på gräsrotsnivå misstror politiker , de ser så gott som alltid till sitt eget bästa istället för sina väljares , detta oavsett partifärg .

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är svårt att förklara men det är så det fungerar. MAn röstar nej till ett förslag för att rösta ja till det liknande förslag som man själv står bakom. det är så det fungerar i alla frågor inte bara i denna. Man röstar helt enkelt på det man vill rösta fram och röstar nej till ett liknande förslag. man kan inte rösta ja till två förslag som liknar varandra.

      • arbetare

        Ursäkta om jag låter elak men det där är ju småbarnsfasoner .
        Har vi inte kommit längre i vår samhällsutveckling än att bra ideer röstas ned eftersom revirpinkning och vuxenmobbning är viktigare än att ta krafttag mot ett allvarligt samhällsproblem ?

        Jag kan acceptera om lågstadieeleverna Annie och Nyamko inte törs leka med lille Jimmie eller tuffe Uffe eftersom Stor-Stefan och Pär-Märta sagt att de i så fall inte får vara med i det COOLA gänget efteråt men jag tycker definitivt inte att det är passande att vuxna människor som av oss väljare anförtrotts ansvaret att styra landet genom svårigheter och utmaningar beter sig på detta sätt .

        Jag har absolut inget ont att säga om dig varken personligen eller inom politiken , jag är bara besviken på hur våra riksdagsmän/kvinnor ( som grupp betraktat ) uppför sig .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.