Val nu i maj!

Det här är ett val som går många förbi men som är mycket viktigt för alla som berörs av detta parlaments frågor. Ett parlament som är statlig myndighet och partipolitiskt styrt. Det är val till sametinget nu i maj och inför det så sänder podden med rak rygg genom västerbotten ett avsnitt kring sametinget och detta val.

Där träffar vi Marita Stinnerbom som är partiledaren som är verksam som renägare i Vilhelmina norra sameby. En sameby som gått före i den digitala och tekniska utvecklingen med bla GPS sändare på renar och övervakning i skogen med drönare. Hon har varit ledamot i Sametinget sedan 2009. Den härmandatperioden är hon ordförande i rennäringsnämnden. Där hon driver på i rennäringsfrågor. En näring som har många utmaningar i rovdjur, klimatförändringar, markintrång och psykosocial hälsa.

Marita jobbar för att värna om samers levnadssätt medtraditionell kunskap och kunskapsöverföring mellan generationer, med samiskjämställdhet och att familjer ska kunna leva tillsammans. Hon är också engagerad i frågor kring näringsliv, kultur, språk och utbildning.
Lyssna på henne här:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.