Sorseles tandläkare, som inte finns….

Förra våren skrev jag en interpellation om tandläkaren i Sorsele, eller bristen på såna. Sorseleborna känner sig oroade över vad som händer med folktandvården i Sorsele. Kliniken i Sorsele är bemannad med tandläkare en dag per vecka och tandhygienist tre dagar per vecka. Det gör att de främst tar emot barn och äldre, just nu undersöks inga vuxna i Sorsele. Akuttandvård får man hjälp av i Storuman, Malå och Lycksele. Regionen har tidigare varit tydliga med att de inte ska stänga folktandvården i Sorsele. Men Sorseleborna börjar känna sig tveksamma. Så jag frågade: Hur ser planerna ut för folktandvården i Sorsele? Hur arbetar regionen för tandvården med ambitionen om en likvärdig vård från kust till fjäll?

De svar jag fick var att man fortfarande jobbar med frågan och håller på med lokalerna. I det skriftliga svaret står det att man jobbar med att rekrytera utifrån befolkningen storlek, dvs som jag läser det inte heltid men i det muntliga svaret säger Anna-Lena Danielsson ordförande i hälso och sjukvårdsnämnden att det är heltid. Så det var ju spännande.

Min kritik handlar om att ingen söker deltidstjänster idag utan det måste vara heltider för att få människor att söka sig till våra kommuner. Ska vi tänka oss att vården ska vara likvärdig från kust till fjäll så måste vi tänka nytt och låta verkligheten styra. Även om man inte täcker en heltid så måste det gå att hitta arbetsuppgifter som gör nytta för regionen. Vi lever ju trots allt i en digital tid.

Skulle vi inte lyckas få tandläkare så måste vi tänka om, en mobil tandvårdsbuss är ett bra alternativ för att få vården nära människorna. En buss kan åka runt i våra fjälldalar och kustbyar och ge vård för de som bor där. Parkera utanför ett äldreboende eller en skola. Det är bättre än att inte ha någon tandläkare alls som det är just nu i Sorsele.

Så ni som bor i Sorsele får hjälpa mig att hålla lite koll på hur det här går. Hör gärna av er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.