Mäns våld mot kvinnor

Våld i nära relationer är ett akut samhällsproblem och nu måste Region Västerbotten se över hur man arbetar med att öka kunskaperna hos vårdpersonalen kring detta. Vi Centerpartister i Region Västerbotten har lämnat in en interpellation för att få svar på hur regionen jobbar för att öka kunskapen hos vårdpersonal kring våld i nära relationer.

Vi tycker att det går för långsamt och när vi ser att samtalen till kvinnofridslinjen ökar så behöver vi gå från snack till politisk verkstad.

Vi måste arbeta för att förstärka sex- och samlevnadsundervisning, se till att dessa ämnen är en del av fortbildningen för verksamma lärare och förstärka elevhälsans förebyggande arbete. Det är också viktigt att öka resurserna och stötta organisationer som arbetar med frågor som rör normer, attitydförändringar och jämställdhet. Fler ska våga lämna en våldsam relation, och de som mördar och misshandlar ska gripas, lagföras och dömas till långa fängelsestraff. Det är också viktigt med stöd till utsatta personer under och efter en rättprocess, samtidigt som samhället arbetar gemensamt för att förhindra att första slaget ens sker. Statistiken över hur många våldsutövare som döms är oacceptabel. Fler måste kunna gripas och lagföras. SÅ har man ett jobb där man kan tänkas komma i kontakt med kvinnor som utsatts för våld i nära relationer är det viktigt att man har fått kunskap kring ämnet och därför är det nödvändigt att se över hur vårdpersonal utbildas kring detta.

Många av oss kvinnor har tyvärr egna erfarenheter av våld mot oss som kvinnor, av kvinnohat och av utsatthet utifrån kön. Många, allt för många kunde berätta om våld, utsatthet och förtryck under #Metoo.

Hur tänker du kring dessa frågor?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.