Det går att både vara medmänniska och samtidigt ha en ordningsam migrationspolitik!

Det är en rätt hård debatt kring vad som ska gälla då det gäller de som kommer till vårt land och som vill stanna här och bli en del av vårt samhälle. Vi i Centerpartiet kommer att fortsätta driva på för det vi tror på även då det gäller migration. Det betyder att vi i riksdagen kommer att ställa oss bakom stora delar av migrationskommitténs förslag om en ny lagstiftning som kommer att läggas fram av riksdagen samtidigt som vi lägger egna förslag i det vi tycker kan bli bättre.

De principer som är viktiga när vi ska prata om migration handlar om både ordning, reda, trygghet och medmänsklighet. Människor som flyr undan krig och förtryck måste alltid kunna få sin asylrätt prövad i Sverige. Det är därför självklart att försvara asylrätten, men också att Sverige inte ska ha ett volymmål. Vi i Centerpartiet vill också att föräldrar och barn ska kunna återförenas och få leva tillsammans som familj.

Den som kommer till Sverige måste kunna lita på att få en rättssäker asylprocess, där man bedöms utifrån den man är. Vi tycker också att Sverige behöver en migrationslagstiftning som kombinerar medmänsklighet med ordning och reda. Vi tycker det är självklart att barn ska kunna återse sina föräldrar, att man får ett tillfälligt uppehållstillstånd som sen prövas och att de som vill ta hit sina anhöriga måste kunna försörja dem. Så det vi gillar i förslaget kommer vi att ställa oss bakom, i det vi inte gillar kommer vi att lägga egna förslag.

När det handlar om alla de som kom som ensamkommande så sa Centerpartiet tidigt att alla inte kommer kunna stanna. Men vi tycker att det är rätt att de ungdomar som tog chansen, har studerat hårt, levt laglydigt, lärt sig språket och som har stark anknytning till Sverige ska få en möjlighet att pröva sin sak rättsligt. Det är rimligt att man ska få en individuell bedömning som utgår från den enskildes behov, inte tillfälliga lagändringar som varken ser till individ eller håller över tid.

Så nu kommer den här frågan att fortsätta debatteras och olika partier lägger fram sina förslag så får vi se vad riksdagen till slut kommer fram till. Vad är viktigt för dig när det gäller medmänsklighet och migration?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.