Att lägga ner är det svåraste som finns….

Vid dagens fullmäktige ställdes en fråga hur mycket kommunen sparat på att lägga ner två byskolor. En het fråga som var och en av oss säkert har diverse känslor omkring.

Svaret var att utbildningsnämnden minskat sina kostnader med 25 miljoner varav förändringar på Volgsjö skola och nedläggning av byskolornas del var nästan 13 miljoner. På Volgsjö blev den en klass till i årskurs 5. 19 miljoner är nedskärningar på personal och resten på övriga kostnader. Behöriggraden på lärarkåren har ökat markant. Strandskolans ersättning ligger fast jämfört med tidigare år då summan per elev minskade i och med nedläggningen av byskolorna som gav en lägre kostnad per elev i kommunen. 11 elever från Nästansjö och Malgovik valde Strandskolan.

Det var bra att ha byskolor som alternativ för de barn som hade behov av mindre enheter, den möjligheten finns inte på samma sätt idag. Men där finns ju Strandskolan som ett alternativ att välja.
Lokalerna i Malgovik har kommunen erbjudit till byaföreningen och diskussion pågår om hur man kan få till ett sånt övertagande. Det fortsätter att jobbas på inom skolan för att avveckla lokaler och moduler för att minska lokalytor liksom för att se över ytterligare åtgärder för att hantera ekonomin.
Många undrar ju över om det verkligen skulle ge någon besparing att lägga ner skolor. Så det var bra att den här frågan ställdes. Nu fick vi veta.

Vi beslutade åxa att byta namn på skolorna i fjälldalarna till Saxnäs och Dikanäs fjällskolor, det tycker jag var fina namn på fina skolor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.