Ekonomin fem år i sammandrag.

Stor skillnad på 2019 och 2020 i kommunen. Vi tappar många invånare varje år men vi ser också att kostnader och intäkter per medborgare så ligger intäkterna ganska stabilt per invånare och verksamheternas kostnader per invånare har sjunkit. Det är ca 13 miljoner i minskade kostnader.

2018 – 39, 2019 – 27 och nu 2+2+ – 6 miljoner. Så det är en häftig resan ekonomiskt kommunen gjort de sista åren. Vi är nu nere på en nivå då det gäller jämförbara kommuner. De tuffa besluten har gett resultat och vi har hållit nere de kostnader som vi kan påverka. Vi har dock ökat låneskulden där vi tvingades låna till löner. Antalet anställda har minskat på ett år från 808 till 767 st.

Vi har 6500 invånare och har minskar i de yngre åldersgrupperna. De arbetsföra minskar mest som är riktigt oroväckande då de är de som ska jobba in skatteintäkterna i kommunen. De flyttade in 120 st. men flyttade ut 240 st. Födda och döda ligger rätt jämt. Fram till 2025 kommer vi att tappa ca 80 personer varje år. Vi har minskat nettokostnaderna i verksamheterna med 11 miljoner på 4 månader nu 2021. Ett hårt jobb har gett resultat.

Vi ligger hyggligt till och hoppas på att få ett plus i slutet av året.

Jag är ju en gammal räv som varit med länge i kommunpolitiken och minns så väl när vi lämnade ifrån oss majoriteten till Socialdemokraterna 2010. Då jag var kommunstyrelsens ordförande och bad den tillträdande ordföranden att hålla i och hålla ut då det gäller ekonomin. Detta då vi under de år Centerpartiet hållit i ordförandeklubban jobbat hårt, sparat och sanerat ekonomin för att komma i balans. Jag fick dock inget löfte och ekonomin drog iväg åt fel håll igen. Nu är det C som återigen får hålla i ordförandeklubban och jag hoppas verkligen att det nu ska hålla över tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.