När C jagar S framför sig om Mäns våld mot kvinnor!

För nån månad sen lämnade Centerpartiet i regionfullmäktige in en fråga till regionfullmäktige kring mäns våld mot kvinnor. Idag läser jag att majoriteten konstaterat att man gör för lite och ska införa precis det vi frågade om, utbildning av personal för att upptäcka mäns våld mot kvinnor när kvinnor möter vården. Vår fråga kommer upp på nästa fullmäktige och då antar jag att vi kommer att få detta som svar, att man tagit tag i frågan.

VF skriver: ”Region Västerbottens arbete mot våld i nära relationer är otillräckligt och därför ska en ny rutin införas när patienter söker vård.

Nu ska vårdpersonal på rutin fråga patienter om de är utsatta för våld i nära relation. Det var en fråga igår i hälso- och sjukvårdsnämnden”.

SÅ bra! Det är härligt när man ser att det man själv driver på blir verklighet.
Vi skrev såhär:

Centerpartiet har genom åren genomfört straffskärpningar för sexual- och kvinnofridsbrott, för hedersbrott, infört samtyckeslagstiftning, och resurser har tillförts rättsväsendet och kvinnojourer runt om i landet. Men det räcker inte. Det går för långsamt. Alla är emot mäns våld mot kvinnor – men det behöver gå från snack till politisk verkstad.

Vi måste arbeta för att fler kvinnor ska våga lämna en våldsam relation, och sedan att män som mördar och misshandlar ska gripas, lagföras och dömas till långa fängelsestraff. Det är också viktigt med stöd till kvinnor under och efter en rättprocess, samtidigt som samhället arbetar gemensamt för att förhindra att första slaget ens sker.

Har man ett jobb där man kan tänkas komma i kontakt med människor som utsatts för våld i nära relationer? Då är det viktigt att man har fått kunskap kring ämnet. Och förståelse för att till exempel personen som är utsatt kan känna att det är så här livet är. Att offret känner att situationen är normal, när den är allt annat än normal. Min fråga till regionstyrelsens ordförande, Peter Olofsson, är därför: Hur jobbar regionen för att öka kunskapen hos vårdpersonal kring våld i nära relationer?

Så jag är både tacksam och glad över att det nu ska bli bättre för alla de kvinnor som är utsatta att få hjälp. Hur tänker du kring frågan om våld i hemmen? I min nästa pod kommer vi att prata om detta svåra ämne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.