Södra Lappland visar vägen än en gång!

Jag ska kunna bi i Södra Lappland och känna mig trygg med att vården finns tillgänglig när jag behöver det. I veckan har beredningen för folkhälsa och demokrati träffat Elin Bergarp som jobbar med digital transformation i God och Nära vård i Södra Lappland. Det är i det arbetet vi verkligen ligger före andra delar av landet. Det glesa delarna av landet visar vägen för de mer täta delarna. Vi gör ett bra jobb helt enkelt. Vården ställs nu om till att bli mer nära dig som människa. Att låta vården komma till dig men även att jobba förebyggande där du själv har ett eget ansvar att se till att hålla dig frisk.

Hon berättar om det här med nära att det handlar om både öppettider, digitala möten att det känns tryggt och att du får hjälp när du behöver hjälp. De små kommunerna i inlandet har det tufft då befolkningen minskar och allt färre ska försörja allt fler. Så vi inser vikten av att jobba annorlunda och ställa om så att det ska fungera även när resurserna krymper. MEN vi ligger före och vi gör det bra vi kommer att lösa det. Det digitala är ett hjälpmedel att effektivisera, avlasta och frigörtid för att träffas fysiskt.

God och nära vård handlar inte om att skala ner vården utan det handlar om att göra vården tillgänglig på nya sätt. Jag kan ju träffa en expert via en platta som man nu jobbar med i Saxnäs och Malå där man har en och samma doktor över tid med sig i fickan när man jobbar i hemtjänsten. Man slipper resa och man kan få vården hemma där man bor, eller själv hantera provtagning och monitorering av tex blodtryck, blodsockernivåer eller annat den tid det passar en själv och man har samma vårdkontakt.

Södra Lappland är spjutspetsen i den här omställningen då vi verkligen upplevt problemen och vill förändra och förbättra. Så häng på och var med och påverka vården framåt, följ gärna Beredningen för folkhälsa och demokrati på facebook eller häng med på någon medborgardialog vi har. Hör av dig så berättar jag mer om när och hur du kan vara med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.