Lättare att våga ta steget, att anställa!

Det är faktiskt lite av en revolution att det nu äntligen ska bli lite enklare att anställa människor, att våga ta det där steget att gå från att vara ensam i sitt företag till att våga anställa en till. Det är ett stort och tufft ansvar att bli arbetsgivare. Så där finns en broms i många små företag i att växa och våga satsa. Idag är det unga, nyanlända och långtidsarbetslösa som har det svårast att få jobb. Samtidigt som det skriks efter arbetskraft.

Det beror på att det är svårt att som arbetsgivare att både utbilda nya som behöver lära sig ett jobb men också för att man är rädd för att anställa. Turordningsreglerna har länge varit ifrågasatta. Med det nya förslaget kommer alla företag kunna undanta upp till tre personer när de behöver avsluta en anställning, och kostnader hamnar inte som idag på företagaren även i tvister där företagaren får rätt. Det blir på så sätt lättare för företag att våga anställa personer som saknar lång arbetslivserfarenhet. Både lättare att anställa men öven lättare att utbilda.

Lagar som skyddar mot godtycke, diskriminering samt saklig grund för uppsägning kommer självklart att finnas kvar.

Det jag gillar mest är nog det här med vidareutbildning, något som Centerpartiet länge krävt. Totalt 11 miljarder satsas årligen på att du ska kunna studera motsvarande ett år på heltid mitt i livet, och samtidigt får anställda rätt till vägledning för att utveckla sin kompetens. Det här skapar en verklig möjlighet, att man har möjlighet att utveckla sin kunskap mitt i livet. Antingen för att helt byta yrkesbana eller för att avancera inom sitt jobb.

Känner själv att det skulle vara kul att läsa ett år. Hur tänker du? Skulle du vilja vidareutbilda dig i ditt jobb eller för att gå vidare till nåt annat?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.