Trygg förlossning!

Det är självklart att alla kvinnor ska känna sig trygga inför sin förlossning. Ingen oavsett vart man bor i länet ska behöva känna den oro som många kvinnor i Södra Lappland nu känner. Det är inte värdigt.
Jag tänker att beslut ska tas så nära de som berörs som möjligt, då blir det bra beslut. Nu har personalen själva löst bemanningen i Lycksele BB i sommar. Men då kommer facket in och tjänstemän i Umeå och sätter stopp. Det är väl märkligt. Det mest märkliga är att de barnmorskor som jobbar i Lycksele skulle bemanna upp i Umeå. Det är väl bättre om vi har alla tre BB öppna. Även mammor och pappor som bor i Umeå kan åka till Lycksele. Det är kortare resväg och bättre väg jämfört med de kvinnor som bor i Södra Lappland skulle få till Umeå. Ve den kvinna som skulle behöva åka vägen mellan Stalon och Dikanäs med värkar och dessutom veta att BB var över 30 mil bort.

Vi i Alliansen har sagt att det är politiken som ska ta den här sortens beslut, beslut som påverkar människor så mycket. Det är vi politiker som är ansvariga och ska föra medborgarnas talan så det är politiken som också måste bestämma.

Centerpartiet förstår att det är ett problem med för få barnmorskor och det hjälper inte att skälla på majoriteten. Vi vill komma med konkreta förslag för att vi ska få fram fler barnmorskor. Idag utbildas barnmorskor i Umeå men bara två av dem är från länet. Så än om vi utbildar nya så är det fler som går i pension än vad det kommer in nya. Så vi har föreslagit att regionen ska köpa in utbildning för att alla sjuksköterskor som vill, ska kunna få utbilda sig vidare till barnmorska.
Vi i Centergruppen har träffat barnmorskor i länet och diskuterat både deras arbetsvillkor och lönesättning där det finns mycket att jobba med.

Centerpartiet driver också på för ökade satsningar på kvinnosjukvården både före och efter förlossning. Hur många kvinnor har gått genom livet med olika typer av förlossningsskador? Läs mer om det här:
Hur tänker du om BB i Lycksele? Och vad mer kan vi göra för att få fler barnmorskor?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.