Låtsaspengar har man i monopol, inte i en kommun!

Tänk om du hade en lön på 10 000 kr men tyckte att du egentligen skulle ha 3000 kr mer varje månad och gör då av med 13 000 kr varje månad. Eftersom du tycker att det är vad du har råd att gör av med just 13 000 fast du bara har 10 000. Hur skulle det sluta tror du?

Precis så resonerar några av oppositionspartierna när de lägger sitt budgetförslag i kommunfullmäktige i måndags. De har alltså 8,5 miljon mer i sin budget än vad som kommunen verkligen har. De argumenterar att de minsann ska ta krafttag mot staten och se till att kommunen får mer pengar när de fått makten efter nästa val.

Jag tycker inte det är seriöst eller klokt att agera så. Säg att de skulle få makten? Hur skulle de då prioritera de pengar som finns när de inte idag kan prioritera de pengar som verkligen finns utan måste hitta på egna låtsaspengar?

Jag kan förstå att de partier som bara finns lokalt har det svårt att få sin röst hörd både i region-politiken och i rikspolitiken. Det jag lyfte i debatten var att den enda vägen att påverka rikspolitiken är inom de partier som finns i riksdagen. Det är där beslut tas som reglerar finansiering till kommunerna.

Hur tänker du kring pengar och ekonomi i en kommun?

2 kommentarer

  1. Åsa Össbo

    Den liknelsen funkar inte. Tycker du att du borde ha 3 000 kr mer då kräver du löneförhöjning eller söker ett annat arbete innan du konsumerar. Men ni vill inte tillsammans med oppositionen kräva löneförhöjning av staten. Men gärna på egen hand. Inom era partier. Som om röster från den geografiska lokalen inte har någon som helst betydelse. Men det torde ju vara er syn.

    Flera inom majoriteten verkar ha hakat upp sig på att använda monopolspelets olika tillbehör i liknelserna. Du vet väl att det finns ett kort i Monopol som heter ”Oförstånd i ämbetet” (böta kr 300).
    Och med anledning av det: Hur resonerar du kring språkbruket som fick utvecklas i fullmäktige i måndags? Där oppositionen fick liknas vid parasiter/parasitbeteende (gökunge/gökungebeteende) utan att någon i presidiet sade något.
    Kom inte dragandes med er uppförandekod någonsin mer.
    Dessutom – en person som inte var på plats namngavs och misstänkliggjordes utan att någon av er i presidiet sade något om det.
    Förstår du att det tolkas lätt som en direkt effekt av att majoriteten besitter hela presidiet. Gratulerar: maktfullkomligheten är fullkomlig.
    Och när detta påpekas från oppositionen – då ska det kallas att parasitera.
    Samtalsklimat på väldigt låg nivå.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är inte ok att ge sig på människor oavsett vart man gör det oh definitivt inte i fullmäktige. VI i presidiet kommer att bli mer uppmärksamma på detta framöver. det som hände sist är inte ok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.