Jesus gjorde inte skillnad på människor, det ska inte heller vi göra.

Alla medlemmar i Svenska kyrkan ska vara välkomna att rösta i kyrkovalet!
Det finns röster som menar att ”bara kristna ska få rösta i kyrkovalet”. För mig är det långt från den folkkyrka som jag vill se. Är man döpt kan man bli medlem i Svenska kyrkan, det är den enda ”inträdesbiljetten” vi har, och det räcker. När jag läser insändare och inlägg i sociala medier med tankar som skulle leda till en kyrka styrd av en elit av de främst intresserade med liten möjlighet för alla medlemmar att vara involverade.

Vi centerpartister som ställt oss på en lista i kyrkovalet har gjort det då vi känner att våra värderingar stämmer väl överens med det svenska kyrkan står upp för om alla människors lika värde. Vi tycker att partibeteckningen är en garant för att väljarna ska veta vad vi står för, vilka frågor som är viktiga för oss. Vi ska verka för en demokratiskt levande kyrka där alla medlemmar känner att de kan och vill delta. Då får vi en levande, vibrant och demokratisk folkkyrka.
Det som vill ha tuffare krav för att få rösta i kyrkovalet hur ska man då avgöra vilka som ska få rösta? Jag är döpt, konfirmerad, medlem i Svenska kyrkan och anser mig kristen, men hur ska det avgöras om jag kvalificerar mig om inte alla medlemmar skulle få rösta? Att gå i kyrkan varje söndag/ delta digitalt? Läsa Bibeln varje dag? Be till Gud? Försöka leva som en god människa i Jesus fotspår? Kunna rabbla upp budorden? Eller vad? Vad ska krävas för att få rösta om det inte ska vara medlemskapet i kyrkan som räknas?

Eller kanske det är så att de som säger att de är kristna och troende som ska få rösta i kyrkovalet. Så bara om jag säger, handen på hjärtat, eller genom att göra korstecknet, att jag är kristen så ska jag få lägga min röst. Men vad är det för mening med det? Det finns nog en ansenlig andel medlemmar som inte anser sig kristna om vi menar troende, men som ändå är medlemmar av olika anledningar. Självklart ska dessa inte uteslutas från kyrkans demokrati.

Jesus gjorde inte skillnad på människor, det ska inte heller vi göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.