Mer pengar till ambulanser och hälsocentraler till glesbygd

I Centerpartiet har vi jobbat rätt hårt med att påverka för en tryggare vård på landsbygden. Vi har ju flera verkligt illa exempel från Västerbotten där ambulansen försvann i Åsele och akutplatserna hotades i Dorotea. Idag när centerstämman startade så berättade Annie om de förslag vi nu lägger för just vården och tryggheten på landsbygd.

Det handlar om trygghet, en fungerande vård är en fråga om trygghet. Två av tre vårdcentraler hos oss i glesbygd har vakanser och i genomsnitt är en av tre läkartjänster vakanta. Det vill vi i Centerpartiet ändra på. Om Sverige ska ha en jämlik vård måste vi sluta hälsoklyftan mellan stad och land.

Det är oerhört viktigt att vården fungerar i glesa bygder därför satsar vi 1,1 miljarder per år på fler läkare och mer personal på vårdcentraler i landets glesbebyggda delar.

Eftersom regionerna har ansvar för primärvården så är de regionerna som får anpassa pengarna efter lokala behov. Antingen genom att ge etableringsstöd till små hälsocentraler på landsbygden, eller genom att justera ersättningen så att de får bättre betalt per patient i glesbebyggda delar av landet. Medel kan också användas för att skapa attraktiva villkor för den som öppnar en hälsocentral i glesbygd.

Som ni vet har vi åxå jobbat på för ambulansen i inlandet. Så jag är extra glad över att få berätta att Centerpartiet nu föreslår att lägga 300 miljoner kronor per år för fler ambulanser till glest befolkade områden för att korta responstiden, dvs den tid det tar från larm tills ambulansen är framme.
Centerpartiet vill skjuta till 300 miljoner kronor per år till fler ambulansbilar och medarbetare i glesbebyggda delar av landet. På många orter hos oss har människor upplevt försämringar i ambulansens tillgänglighet de senaste åren. Fler ambulanser skulle öka tryggheten för landsbygdsbor, inte minst för gravida kvinnor som har lång resväg till BB.

Så det känns verkligen bra att vi kan visa vägen framtå för hur sjukvården ska fungera i hela landet, vara likvärdig och rättvis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.