Allt färre Vilhelminabor…

Befolkningskurvan har varit brant nerförs men nu ser vi att den är ännu brantare i vår kommun jämfört med tidigare. Det betyder att andelen äldre i vår kommun ökar än mer och antalet unga minskar. Det gör att vi får färre barn i förskolor och skolor och fler som behöver hemtjänst och äldreomsorg.

Det mest problematiska är att det blir allt förre som jobbar, är i arbetsför ålder och betalar skatt i kommunen. Det betyder att kommunens kassa krymper och krymper fort.

Det andra stora problemet är att så få utbildar sig inom de yrken so behövs som inom äldreomsorgen. Här får vi tänka nytt och den rapport som nu tas fram kommer att vara ett viktigt verktyg för att kunna hitta nya vägar. Vi måste också ta tillvara varenda människa, alla nyanlända och alla som idag inte jobbar. Vi måste förändra jobbet som undersköterska och ta tillvara kompetenser på ett smartare sätt. Ett bra framtidsinriktat arbete som Lena Mikaelsson m.fl. tagit fram.

Nu är Vilhelmina inte ensamma om den här problematiken men det hjälper ju ändå inte. Vi i vår kommun måste hitta våra lokala lösningar. En åldrande befolkning är ett problem i hela västvärlden.

Så varenda människa som kommer hit kommer att behövas! Så varmt välkommen!

3 kommentarer

  1. Bergis

    Dränerar ni ekonomin genom att tvingas försörja en massa asylsökande och därmed inte ha råd att driva skolor flyttar ju folk till slut. Orsak och verkan Maria.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.