Bravo, knyck och driv på…

Det är intressant att se att flera partier nu börjat få upp ögonen för landsbygden. KD säger sig vara det nya landsbygdspartiet och om du försöker googla upp vilka förslag de driver eller drivit på deras hemsida så är det rätt tomt. Men det är så bra att de nu agerar.

Även Moderater kopierar inlägg från Helena Lindahl för att ta position i de frågor som de verkligen inte lagt så mycket möda vid tidigare. Så det är bra att de börjat förstå att landsbygd är grunden för att få landet att fungera. Heja på, fortsätt så och kopiera gärna de förslag som vi lagt och drivit genom tiderna.

Nu i budgettider så händer det mycket i riksdagen. Vi har lagt fram de vi vill prioritera och vi ser ju att den politik vi drivit tidigare fortfarande behövs. Så det är väldigt välkommet att fler partier nu ger sig in i landsbygdsdebatten men jag vore än gladare om det också syntes i deras budgetförslag.

Centerpartiet har i över hundra år drivit på för frihetsreformer för landsbygden. I vårt budgetförslag finns landsbygdsatsningar på över 24 miljarder för att bättre hålla ihop hela landet och för att ge människor en ökad frihet och en större trygghet. Vi vill se till att landsbygden får kraft att växa och inte då minst i norra Sverige där det verkligen behövs stärkas upp på flera plan för att den gröna samhällsomvandlingen ska kunna ske utan hinder.

• Vi vill öka friheten för alla som bor och jobbar på landsbygden. Det måste bli enklare att starta och driva företag, med lägre kostnader och färre onödiga regler.

• Det behöver också bli lättare att bygga ut och bygga nytt på landsbygden, med ett regelverk som kan se till de lokala förutsättningarna. Dessutom måste bredbandet byggas ut rejält – där vill Centerpartiet lägga hela 3,4 miljarder i budgeten.

• Både tryggheten och servicen på landsbygden måste förbättras. Det behövs fler poliser, mer personal på vårdcentralerna i våra lands- och glesbygder och fler ambulanser. Landsbygdens vägar behöver dessutom bli säkrare, genom ordentligt vägunderhåll och bättre vägbelysning. Centerpartiet satsar en miljard mer än regeringen på landsbygdsprogrammet, och vill dessutom se en särskild satsning på att rädda mackarna i våra landsbygdssamhällen.

• Centerpartiet satsar till exempel 1,4 miljarder på bättre vård specifikt i våra gles- och landsbygdsområden, för mer personal och fler ambulanser så att människor över hela landet kan känna en större trygghet

• På landsbygden finns så mycket av det som bygger Sverige starkt. Skogen ger oss förnybara råvaror, naturupplevelser och klimatsmarta material. Vårt hållbara lantbruk ger oss sund och bra mat som stärker hela livsmedelskedjan och bidrar till den gröna omställningen. Nu måste politiken ge rätt förutsättningar för att landsbygden ska kunna fortsätta växa och bidra till ett bättre Sverige.

Flera partier till höger menar att sänkta bensinpriser är den viktigaste landsbygdssatsningen. Men sanningen är att de tre kommuner i Sverige som gynnas allra mest av sänkt bensinskatt är Stockholm, Göteborg och Malmö. Stockholm får exempelvis 13 gånger mer pengar än Jämtland när bensinskatten sänks. Därför är sänkt bensinskatt inte en landsbygdsatsning, utan en satsning på storstan och ökade klimatutsläpp. Vi som måste köra bil måste kunna göra det liksom alla de företag som är beroende av drivmedel. Det här är ett akut problem som måste lösas.

Hur tänker du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.