Brott ska ge straff

Det är stort fokus på brottslighet och gängvåld där alla kloka tankar ska fram om hur vi stoppar detta. Det måste handla om både förebyggande arbete och aktiva direkta åtgärder. Vi har jobbat fram ett antal förslag som presenterades nu i dagarna.

• Skärp straffen för förberedelse av brott som är vanliga i samband med gängbrottslighet. Straffen ska komma upp i den nivå som gör avlyssning möjlig.
• Inför möjlighet till en restriktionsdom mot personer som avtjänat ett straff. Det ger domstolar och polis möjlighet att avlyssna och övervaka en tidigare dömd gängmedlem under en bestämd tid efter ett fängelsestraff.
• Se över påföljderna för alla brott som är vanligt förekommande inom gängkriminalitet, med målet att förlänga strafftiden för personer som återupprepande bryter mot lagen. Det skulle ge kriminalvården längre tid till att jobba med den dömdas våldsproblematik, och lokalsamhället en större chans till återhämtning.
• Stärk vittnesskyddet, genom skärpta straff vid övergrepp. Det står redan med i 34-punktsprogrammet, men ett tillägg om att strafftiden måste vara minst två år skulle ge polis och åklagare fler verktyg.
• Rekrytera och utbilda fler poliser. Vi vill att polistätheten ska upp till europeisk standardnivå. Den expansion med 10 000 fler polisanställda som enligt Januariavtalet ska genomföras till 2024 är bra, men inte tillräcklig.
• Effektivisera polisen och satsa mer på forskning. För att få fart på polisforskningen i Sverige behöver polisutbildningen tilläggas den sista pusselbiten för att ge en akademisk examen.

Vad tycker du är viktigt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.