Barn och ungas psykiska hälsa måste prioriteras

Barn och ungas psykiska hälsa, har den förvärrats under pandemin?`
Ja tyvärr är det så. Många barn och ungdomar har känts sig isolerade, otrygga och har inte fått den studiero som de behövt. Samtidigt räcker inte elevhälsan till på många håll i landet. Inte inst i små kommuner med bergränsade resurser och kompetensbrist. Har någo av er hört talas om en skolpsykolog på heltid i någon skola tex?

Det är så viktigt att stärka upp skolans elevhälsoarbete brett i hela länet och landet med ökad kompetens, de rätta verktygen och med en ökad tillgänglighet. Skolan är den plats där man når i stort sett alla barn, att stärka elevhälsan är därmed en viktig del i det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa och en möjlighet att tidigt fånga upp unga människor som mår dåligt. Det finns nu flera förslag för hur vi gör detta som tex att stärka BRIS, som du kan kontakta vart du än befinner dig i din mobil.

Centerpartiet föreslår att staten ska ta ett finansiellt ansvar för BRIS stödlinjeför då kan vi se till att fler barn och unga runtom i landet kan få tillgång till professionellt stöd, och att BRIS får långsiktiga förutsättningar. I FN:s granskning av hur Sverige lever upp till barnkonventionen gavs en tydlig rekommendation om att regeringen bör säkerställa professionella hjälplinjer för barn i hela landet som är bemannade dygnet runt. Den nationella stödlinjen som BRIS erbjuder lever nu upp till detta.

Ett annat förslag är att alla som läser till rektor ska även få lära sig inom området elevhälsa. Det finns i dag flera exempel på skolor där insatta rektorer har lyckats skapa en bättre lärandemiljö genom att prioritera elevhälsan, och inte minst det förebyggande hälsoarbetet.

Ett dilemma är olika aktörers journalsystem och sekretess, något vi i beredningen för folkhälsa och demokrati uppmärksammade för några år sedan. Det är viktigt att alla aktörer runt ett barn kan prata öppet för att kunna få en helhetsbild av barnets situation. Exempelvis kan ett barn som ofta söker vård för magsmärtor men som samtidigt har insatser från socialtjänsten eller elevhälsan på grund av andra problem riskera att avfärdas som ett lindrigt fall då läkaren inte har tillgång till all information

Lyssna gärna på Annies jultal på Centerpartiets sida på facebook.

4 kommentarer

  1. Patrik Frohm

    Det finns resurser som fler och fler upptäcker och det är de med egen erfarenhet som idag mår bra och vill finnas i denna jätteutmaning!
    Jag själv är en av dem och har ett arbetssätt som jag använt under lång tid och som faktiskt fungerar fantastiskt! När inte expertisen räcket står vi handfallna tills vi sprider kunskapen om vårt inre och blir fler och fler som förstår hur man kan jobba med sig själv och stötta andra! Berättar gärna för de som är intresserade och som gammal inlandsbo och numera boende i Umeå har jag ju uppmärksammat bla självmordstalen och hur det spridits! Har själv ett självmordsförsök bakom mig för 18 år sedan och lever ett fantastiskt liv idag och vill dela med mig av min väg och hur jag hjälpt andra att hjälpa sig själv att hitta ” hem”
    Patrik Frohm. [email protected] 070-2426534

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det är sant att baskraften under lång tid har varit vattenkraften. Vi behöver ju reglerkraft där vi idag har vatten och kärnkraft. jag tror det behövs både mer sol, vind och effektivare vattenkraft men det behövs även att människor i södra sverige energieffektiviserar sina hus och lokaler. El kommer att vara en konkurrenskraft under lång tid för oss i norr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.