Vad ger effekt på gängkriminalitet?

Såg ni Agenda i SVT i söndags? Om inte så kolla på den på SVT play. Det var kloka och grundliga insikter som behövs i debatten om gängkriminalitet. Det var flera forskare och andra sakkunniga med.
Det här är ju ett svårt ämne som inte går att färga vare sig vitt eller svart, det är som alltid annars i svåra frågor en blandning och en komplexitet som gör det svårt att både förstå och hantera.
Det behöver göras många saker i detta samtidigt. En sak verkar forskningen vara eniga om: det är de förebyggande och sociala insatserna som är viktiga och verkligen gör skillnad för att stävja kriminalitet.

Insatser som gör att barn och unga i utsatta miljöer upptäcks tidigt och att miljön runt dem och deras familjer kan stärkas upp när så behövs är verkligen viktigt. Satsningar på skola och elevvård nämns som några av de viktigaste åtgärderna för att förhindra att unga hamnar på fel väg. Att ge unga förutsättningar att slutföra en gymnasieutbildning är något av det viktigaste samhället kan göra för att inte fler unga ska hamna i utanförskap, eller kriminalitet.

Straffen då? Det viktigaste när det gäller fängelsestraff är att satsa på rehabilitering för dem som sitter där, menar forskarna. Men så länge de individer som låses in ersätts av nya, kommer vi inte åt samhällsproblemet kriminalitet. För att lyckas med det, krävs istället de tidiga och förebyggande insatserna.

Det forskarna däremot kunde se var att inlåsning av män har en tydlig effekt när vi pratar om ett annat samhällsproblem, nämligen mäns våld mot kvinnor, där kvinnorna får frid när männen låses in.

Ett bra och klargörande program som ni borde se.

En kommentar

  1. Numer Pensionär

    Från första början handlar det om föräldrar som inte gör sitt jobb och tar ansvar och sätter gränser. Om man låter barnen springa vind för våg så går det åt helsike. Barn ska vara hemma påkvällar o nätter. Rejäla föräldrar tar ansvar för sina barn o leder barna på rätt väg. Där börjar allt. Sen skriks det i media när det går åt helsike att allt är samhällets fel. Då ska samhället minsann städa upp med allt vad det innebär. Föräldraansvaret brister. Ställ krav där krav ska ställas, på den som skaffar barn. Barn är inget kuuul som man har rättighet till. När barnens liv förstörs så är det oftast, inte alltid, föräldrarna som förstört barnets liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.