Folk måste kunna planera sin elförbrukning

Nu när elpriserna skenar så kommer olika partier med olika förslag på åtgärder för att människor ska klara av att betala sina räkningar. Det är bra men det är inte det som behövs på lång sikt. På lång sikt måste alla partier oavsett vara överens om hur Sverige ska klara energiförsörjningen. Samtidigt måste människor kunna planera sina kostnader. Vi som bor i norr har varit tvungna att energieffektivisera och se om våra hus för att kunna hantera våra elräkningar. Det måste alla andra också göra. Men det räcker inte, vi måste kunna planera på lång sikt hur vår ekonomi påverkas.

Vi i Centerpartiet har hela tiden stått bakom energiöverenskommelsen från 2016, och flera energiöverenskommelser innan dess. För oss är det tydligt att energipolitiken och energibranschen måste ha långsiktiga spelregler.

Det vi kan sia om är att prognoser pekar nu på en fördubblad elanvändning till 2045. Då behöver vi tänka till för att få en långsiktig plan för hu vi fixar det.

Vi medborgare ska kunna planera våra utgifter men även ta ansvar för att se till att vi använder så lite vi kan och ser till att våra hus använder el så lite som möjligt.

Vi behöver samla riksdagens partier för att trygga framtidens elförsörjning, så att vi kan ställa om fordonsflottan och industrin, att barnfamiljer inte ska drabbas av höga elräkningar i framtiden och framför allt för att ta ansvar för klimatet.

Förutom att komma överens långsiktig i en ny energiöverenskommelse så har vi flera andra förslag på hur vi kan öka elproduktionen, förbättra överföringen i näten, effektivisera och bättre lagra el.

Att använda energin mer effektivt är ett av de snabbaste sätten att minska elkostnaden och helt nödvändigt för att möta efterfrågan på elenergi. Då behöver reformer, bland annat genom att göra det enklare och mer lönsamt för både hushåll och företag att investera i åtgärder som bidrar till effektivare energianvändning.

Så tänker vi, hur tänker du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.