Det mesta är ogjort!

Vi kan stå i fullmäktige och hoppa på andra partier om hur de prioriterar pengarna. Vi kan åxå lyssna till vad medborgarna säger, vad de är oroliga för och försöka lösa denna oro mot trygghet. Det jag möter i Södra Lappland, när jag möter människor och pratar om region Västerbotten, är en oro för att ambulansen inte kommer, att BB är stängt när det bör till och att det saknas personal inom vården.

I veckan är det regionfullmäktige och vi tar en massa beslut en det viktigaste är kanske tilläggsbudgeten där majoriteten, S, V och Mp lagt ett förslag och vi borgerliga partier har lagt ett annat. Det vi i C drivit på i vår budget är förlossningsvården, ambulansen, den psykiska ohälsan och satsningar på personalen. Vi lägger 30 miljoner på förlossningsvården, vi lägger 12 miljoner på ambulansen där majoriteten lägger 5, vi lägger 30 på nära vård dvs hälsocentraler nära människor och vi lägger 70 miljoner på personalen.

Det är märkligt att lyssna på majoriteten som låtsas som att allt är gröna skogar. Där vi medborgare ser att det briser i väntetider till BUP, förlossningsvården där BB och hälsocentraler stänger, ambulanser som inte har personal och allt annat som drabbar oss medborgare. När primärpsykiatrin i södra Lappland har en sjuksköterska som ska möta upp behoven i både Dorotea, Vilhelmina och Storuman så undrar jag vilka ambitioner regionen har för Södra Lappland?
Ett exempel på märklig prioritering i budgeten är förlossningsvården som gick back med 35 miljoner förra året, där vill majoriteten lägga 8 miljoner, dvs det räcker inte och är ingen satsning att säga att man från majoriteten lägger 8 miljoner.

Det är klart att vi har olika värderingar och ser på hela länet på olika sätt men jag tänker att vi ändå behöver vara öppna och se de problem och utmaningar som regionen står inför, inte minst då det gäller kompetens och personalförsörjning. Det är där vi behöver lyfta oss som region. Se till att personal trivs och vill jobba inom regionen och stärka den vård som är nära människor i hela länet.
Min morfar Hjalmar sa ” det mesta är ändå ogjort” och så är det, det finns massor att göra för att skapa en god och nära vård och en trygghet för människorna i Västerbotten.

För oss i Centerpartiet är målet att vardagen ska fungera för människor i hela länet, att man ska få vård och stöd så nära som möjligt. Det är det som driver framåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.