Medmänsklighet och ansvarstagande är viktigt för människor i världen just nu

Det är högtryck i politiken och i riksdagshuset och många möten dygnet om för att diskutera fram de bästa lösningarna. Det är en dramatisk och oförutsägbar situation som ingen av oss riktigt kan ta in eller förstå. Det är väldigt mycket som sker på nationell nivå då det handlar om att hantera en mängd olika frågor och akutlägen som dyker upp. Kriget i Ukraina har ställt mycket på kant.
Vi behöver stärka vår egen försvarsförmåga, se till att det finns livsmedel, bränslen och energi. Ingen av oss vet vad som kommer att ske men Sverige ska stå väl rustade. Försvaret måste stärkas och det måste ske nu, pengar till försvaret måste in redan detta år. Centerpartiet driver på för att stärka vår försvarsförmåga och de priser som skenar i krigets spår ska även de hanteras.

Det andra är att hantera antalet flyktingar som är på flykt. Ett barn per sekund blir flykting i världen just nu. Det är en utmaning även för kommuner som förskolor, skolor och boendeplatser men också för regioner att se till att vaccinationer kan göras då det inte vaccinerats på samma sätt i Ukraina som hör hos oss. Igår var det ett möte med Ukrainas ambassadör som säger att de som flyr nu inte ser sig som flyktingar utan de är på tillfälligt besök och ska hem så fort det är säkert. De ska tillbaka och bygga upp sitt land. Det betyder att det både kan bli långvariga boenden men även kortsiktiga.

Kriget slår hårt även hos oss främst mot prisökningar som slår hårt mot landsbygden, jordbruk, skogsbruk och transportnäring. Flera företag kastar in handskarna och ger upp. Det lönar sig inte att fortsätta. Centerpartiet är konstruktiva och tar ansvar i kristider och har varit med att få fram stöd till Ukraina, försvaret, stöd till bönder och i Natofrågan. Vi är ett parti som agerar ansvarsfullt och inte drivs för att ta billig politiska poäng. De förslag vi lägger fram ska fungera.

Innan kriget sa C att vi ska slopa skatten på biodrivmedel, kraftigt höja resebidragen, nödmiljard till bönder, öka biodrivmedelsproduktionen och sänk skatten på förnybara drivmedel. Vi ser att oljepriset är nu tillbaka på samma pris som före kriget dock på extremt höga nivåer. Många påverkas hårt av detta. Blir det nån vårsådd, ska jag likt Vanja i Malgovik slakta ut besättningen? Hur kommer priset på mat att se ut framöver?

Det som behövs nu är genomförbara förslag som går att få igenom i riksdagen. Partierna måste samlas sig och komma ut med pengar till de branscher som behöver det nu.
Regeringen är alldeles för saktfärdiga. Det måste till beslut NU! Bönder, och åkerinäringen som funderar på vårsådden slakt eller att ställa sina fordon måste få besked.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.