Satsa resurser på starten i livet

Idag träffade Centerpartiets regiongrupp region Västerbottens Kompetenscentrum mödra- och barnhälsovård. Flera områden från förlossingsskador, barn och mödrahälsovård till samordning barn och ungas psykiska hälsa. Den vård som möter barn är så viktig för hela den människans liv. Det ska vara likvärdigt och rättvist för alla i både hela länet och hela landet. Hur gör vi då det? De jobbar med många olika områden både med den vuxna och barnet.

Bemanningen på barnavårdscentralerna ser olika ut i länet. På varje 55 födda barn ska det finnas en heltids sköterska. Där ligger många barnavårdscentraler med långt fler barn per personal än den nationella normen. Det här kommer att påverkas av flyktingvågen från Ukraina där många små barn kommer att komma till oss oh till barnavårdscentralerna.
I Umeå finns något som heter Essence som jobbar med småbarnsföräldrar och deras barn för att kunna möta upp problem i tid. Det började som en liten arbetsgrupp som nu växt till en verksamhet kring barn som behöver habilitering och hjälp inom flera olika områden. Ett arbetssätt som kortar både köer och tid för utredning.

Tidiga insatser med både stöd till barn och föräldrar vore värdefullt för alla i länet. De inlandsbarn som behöver vård och stöd kan få besöka Lycksele eller bo på Barnens hus i Umeå medan man är på utredning samt att mycket av vården sker digitalt. Digitaliseringen är en möjlighet att kunna erbjuda mer jämlik vård.

Det är många som jobbat inom de här områdena som nu går i pension och det finns få som är utbildade och klara att gå in och jobba. Så det är en stor brist på kompetenser i både mödravård och barnavård liksom fasta distriktsläkare.

Västerbotten har tre besök vid barnavårdscentralerna för varje litet barn. Det skulle behövas fler såna besök under ett barns första år. Idag har alla regioner utom Västerbotten och Stockholm fyra tillfällen. Det behövs även mer vård för personer med pfykisk ohälsa under graviditet. Det skulle vara bra om alla gravida screenades för att upptäcka psykisk ohälsa tidigt för att kunna få hjälp så tidigt som möjligt.

Kvinnor signalerar att de inte vet vart man ska vända sig om man fått förlossningsskador eller mår dåligt eller har problem med amning efter en förlossning. Det är ju mödravården som ska finnas först men den kan behöva mer resurser för att kunna göra ett bra jobb.
Barnsäkert är en metod som handlar om att se vart risker finns i barnets uppväxtmiljö, som spelande, våld, ohälsa etc. Där alla som jobbar kring en person hjälps åt för att se om det finns risker runt ett barn.

Skillnaderna både mellan och inom regionerna i vilken vård som erbjuds kvinnor i samband med förlossning är stora. Vissa sjukhus följer alltid upp kvinnans hälsa efteråt, medan andra aldrig gör det. I en del regioner sker hemgång efter sex timmar, medan det i andra regioner är 2-3 dygn som gäller för en förstföderska. Förlossningsvården måste därför bli mer jämlik. Det är oacceptabelt att vissa nyblivna mammor inte får tillgång till den vård de behöver bara för att de bor i en viss del av landet.

Centerpartiet har föreslagit att ge Socialstyrelsen uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer för att skapa förutsättningar för en mer jämlik förlossningsvård. Då kan alla kvinnor, oavsett var i landet de bor, känna sig mer trygga i att de får bästa möjliga vård och omhändertagande.

I Västerbotten så behövs det så många fler barnmorskor. Det fattas människor och det är inte jämlik vård i länet. Arbetet för en mer likvärdig förlossningsvård måste prioriteras, bättre arbetsförhållanden och även få ökade resurser, det är ändå när en människa kommer till världen som grunden för en människa läggs. Centerpartiet vill även att det ska finnas Familjecentraler i alla kommuner. vad tänker du kring detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.