Idag invigdes Sveriges Televisions lokala redaktion i Dorotea Södra Lappland

För mig är en fungerande mediebevakning i hela länet och hela landet viktigt inte minst för demokratins skull. Oberoende medier är en av grunderna för en demokrati. Det är viktigt att samhället granskas, så att du som medborgare ska kunna veta vad vi politiker gör och vilka beslut som påverkar dig. Hur ska du kunna veta om de politiker du kryssat för gör det du vill de ska göra om inte medier berättar vad som händer och granskar de beslut som tas.

Idag är det en vändning då både SVT och Dagens Nyheter etablerat nya redaktioner i norra Sverige. Lokaltidningen i Södra Lappland ökar antalet prenumeranter och lokal journalistik efterfrågas. Det är viktigt att det finns både tidningar, radio och tv som är oberoende och självständiga. Public service ska bevaka hela landet och granska samhället ur många perspektiv. De har en oerhört viktig roll.

Det finns partier som tvärtom vill begränsa det fria ordet och minska mediernas roll i samhället. Idag ser vi även påverkans och påtryckningar i diverse olika medier, både från partier som vill splittra, öka konflikter och polarisera. Vi ser dagligen intrång, inte minst från Ryssland, för att påverka oss svenskar i vårt sätt att se på världen. Så medias roll är oerhört viktig.

Jag fick frågan vad jag tyckte och naturligtvis är jag glad då det verkligen varit efterlängtat sedan redaktionen i Vilhelmina drogs in för många år sedan. Josefin Holgersson som var journalist här då är fortfarande saknad. Så nu välkomnar vi Moa som ”vår” egna TV- journalist i Södra Lappland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.