Sagavägen från kust till kust

Traditionsenligt så samlas Sagavägens föreningens kommuner med både politiker och tjänstepersoner för årsmöte.

Torsdagens program innehöll en rundtur med besök och information på de besöksmål som kommunen ville lyfta fram. Herrgårdsparken med utställning av både konst och industrihistoria i Köpmanholmen var verkligen sevärt och intressant. Det är privata som gett sina arv till stiftelser som finansierar verksamheterna. Vi åt lunch och fick en visning vid High coust destillery som verkligen var intressant. Från en idé om att göra whiskey till att ha skapat ett besöksmål och arbetsplats för 23 personer mitt ute i glesbygden på en gammal förgiftad sågverkstomt.

Vi hade även en workshop där vi kom fram till att söka interregmedel för att kunna jobba för mer samverkan med de satsningar som görs av Kustveien i Norge och Höga kustenleden så att Sagavägen blir en naturlig kontaktled mellan dessa vägar. Vi ska även lyfta fram rundturer och destinationer efter vägen. Sagaleden är den skoterled som nu kommer att bli till kommande år, inte minst på den norska sidan.

Vid Årsmötet valdes ny styrelse och stipendier delades ut. Vi hade många nominerade till Sagavägen stipendiet. Vojmådalens bygdeförening, och Åsele skoterklubb var de som fick priset på svensk sida. De deltog de här dagarna och var tacksamma och glada över att ha fått uppmärksamhet för det arbete de gör inte minst med skoterleder. Vojmådalens bygdeföreningen betalar halva liftkortet för barnen i byn som vill åka i backarna, sköter skoterleder, har sommarcafé och en mängd olika aktiviteter under året.

Ändamålet med föreningen är att informera och verka för vägförbindelsen från Bottenhavet till Atlanten över svensk-norska gränsen vid Skarmodal/Skalmodal. Föreningens arbete skall främja medlemskommunernas ekonomiska intressen i turistnäringen genom att bedriva marknadsföring och andra säljfrämjande verksamheter vad gäller Sagavägen och med utgångspunkt från dessa, utveckla turistprodukten, organisera och genomföra kultur- och turistarrangemang samt i övrigt verka för en utveckling av turismen i området. Vidare att även bevaka övriga gemensamma näringspolitiska frågor inom regionen och på uppdrag av medlemmarna ta tillvara deras intressen.

Föreningens arbeta känns mer viktigt än någonsin utifrån det som sker i Europa. Samarbetet och samverkan mellan olika intressegrupper, företagsbranscher och föreningar ska stärkas kommande år liksom arbetet med marknadsföring mot den Europeiska marknaden med fokus på sociala medier.

Det var bra att vi hade med både Jenny Berg från Kittelfjäll, Lotta Charlesdotter och Peter Manner från kommunen då det är deras kontakter och nätverk som kommer att behövas framåt för att nå de högt ställda målen som finns för föreningen med att få fler besökare till destinationerna efter vågen.
För Vilhelmina kommun återvaldes Maria Kristoffersson ordinarie och Gunilla Prång ersättare på två år. Nytt kansli valdes Geir Olssen Vefsna regionalpark och Nelly Engberg Åsele kommun.

Vi uppdrog även till nya styrelsen att se över organiseringen, söka finansiering samt att se till att kommunerna och destinationerna samordnar arbetet med bla sociala medier, marknadsföring och information.

Nästa års årsmöte tas i samband med uppmärksammandet av Sagaleden så då hoppas vi att kommunerna och att skoterlederna kan delta och se till att det blir lite pompa och ståt kring att Sagaleden öppnat, en led mellan två länder, två kuster och en fjällkedja. Stämman hålls då i Hattfjälldal

Hör gärna av er för funderingar och frågor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.