Vad var ditt första riktiga jobb? Mitt var inom hemtjänsten.

För länge sedan jobbade jag på Arbetsmarknadsinstitutet med yrkesinriktad rehabilitering med målet att få människor som hade svårt att få jobb att komma in i jobb. Då var arbetslösheten uppe över 10% och än högre i södra Lappland. Nu som då är det så viktigt att unga människor kan skaffa sig ett jobb, det måste bli lättare för en ung människa att få ett riktigt jobb.

I Sverige kostar det mycket att anställa eftersom vi har så höga arbetsgivaravgifter. Vi i Centern vill skapa fler jobb genom att sänka kostnaderna, så att företagen kan anställa fler unga.

Vi vill ha en trygg arbetsmarknad med riktiga jobb, rörlighet och omställningsförsäkringar som hjälper dig när du slutar eller byter jobb. Din trygghet på jobbet ska ligga i att du är duktig på det du gör, inte hur länge du haft ditt jobb.

Vi vill också att det ska bli möjligt med lägre ingångslöner genom särskilda avtal för anställningar för dem som är nya på arbetsmarknaden. Det är naturligt att den som inte har någon arbetslivserfarenhet tjänar mindre än den som har jobbat i många år. Det blir då möjligt att få in en fot på arbetsmarknaden och därmed fortsätta sin lönekarriär.

Vi vill att det ska det finnas flera olika aktörer som hjälper till att stötta dig som är arbetssökande och som kan specialisera sig på olika områden. Genom reformeringen av Arbetsförmedlingen vill vi också att du som söker jobb ska kunna välja att gå till den aktör du tror kan hjälpa dig bäst. För att utbildningar, mer än i dag, ska leda till jobb behöver även skolorna och företagen samarbeta mer.

Praktisk kunskap är lika viktig för företag som teoretisk och vi vill göra det lättare att få ett jobb genom att utveckla och satsa mer på yrkes- och lärlingsutbildningar.

Det ska också vara lättare att starta och driva eget företag oavsett ålder.
Hur tänker du att det ska bli lättare för unga att skaffa sig ett jobb?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.