Svårare för unga att få jobb!

Nu i vår, rättare sagt den 1:a April, gör den ”borgerliga” regeringen det svårare för unga att få ett första jobb. Det är tyvärr inget aprilskämt, utan regeringens politik som slår igenom. De gör det än tyngre ekonomiskt för både företag, kommuner och regionen som har unga anställda. Det här är en stor kostnadsökning för företagare och för våra små kommuner där varje tusenlapp i ökade kostnader räknas.

Den första April kommer alla som har unga anställda i ålder 19–23 år att tvingas betala full arbetsgivaravgift. För en arbetsgivare som har en ung människa anställd som har 25 000 kr i lön, innebär det nästan 3 000 kr i ökade kostnader, varje månad.

Centerpartiet vill att de företagare som ger en ung människa chansen att få sitt första jobb ska belönas med mindre skatt, inte högre. Det som var gemensam borgerlig politik under Alliansens tid var att göra det lättare för företag och billigare att anställa, den rullas nu tillbaka av den här regeringen, trots att den säger sig vara borgerlig.

Nu i vår tar omkring 100 000 unga människor studenten. De vill ta sina första kliv ut i arbetslivet, en förutsättning för att bli självständig och påbörja sin livsresa. Arbetslivet börjar alltid med ett första jobb. Nu blir det dyrare. Nu blir det svårare och nu kommer många arbetsgivare att istället för att anställa, att säga upp unga.

Det här gör den här regeringen nu i dessa tider, i ett läge när många företag går på knäna när små kommuner blöder. Det här är fel politik, fel inställning och fel prioritering.

Den här regeringen gör det inte lättare för folk, den gör det svårare!

2 kommentarer

 1. Drutten

  Många som går ut åk 9 kan behöva få ett jobb då en hel del inte vill annat än få ett jobb då den sjuka skola vi har idag stukat vissa rejält. Så inte är det bara gymnasieungdomar som kan behöva få jobb. Det skulle finnas arbetsgivare som tog emot ungdomar efter åk 9 som inte orkar med skolbänken för tillfället. Det skulle vara ett sätt att få mogna till och väldigt nyttigt med erfarenheten det skulle ge. Och med lön efter att man är 15- 16 år.

 2. Kenth

  Sålänge folket skall arbeta längre och längre innan de kan gå i pension
  så kommer de hålla de platser nyutbildade unga kunnat få.
  Själv gick jag vid 61 års ålder då jag var utkörd o slut men får vänta
  till 63 innan jag kan lyfta förtidspension…
  Min mor gick helt lagligt vid 60år i pension…
  tiderna ändras(till det sämre?)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.