Hur många hundra mil är det rimligt för en nyfödd inlandsbo att åka för att få den vård som alla nyfödda ska få?

Nästa vecka är det regionfullmäktige där jag skickat in tre frågor jag hoppas få svar på.
Sen är det en hel hög med andra viktiga frågor som den om regionen klarar av målet om att vara det barnvänligaste länet. Idag måste små nyfödda babys åka tur och retur till BB i Umeå för att födas, för att göra bilirubin test när de är en vecka gammalt och syntest när babyn är två veckor gammal. Är det några komplikationer kan det bli än fler resor. Så det blir många hundra mil i bil för nyfödda inlandsbor….inte särskilt barnvänligt i mina ögon. Vad tycker du??

En av frågorna handlar om det som ligger högst upp på allt det som snurrar i mitt huvud just nu. Hur går det med BB i Lycksele? Det är många med mig som är oroliga och väntar på svar. Det råder inte en brist på barnmorskor, det råder brist på goda arbetsvillkor! Det finns många utbildade barnmorskor som valt andra jobb eller andra arbetsplatser än just BB. Vad kan vi göra åt detta? Så jag frågar ordförande för hälso och sjukvårdsnämnden om hur de tänker få fler att vilja jobba i det yrke en utbildat sig till.

En annan fråga jag ska ställa handlar om det förslag som jag la och fick delvis beviljat om en digital tjänst för samers hälsa. En motion som ledde till att region Västerbotten tecknade avtal med Samiskt nationellt kompetenscenter för psykisk hälsa i Nordnorge, SANKS, för att samer i vårt län skulle kunna söka vård där. SANKS har samisk språk -och kulturkompetens vilket vi inte kan erbjuda i Västerbotten ännu. Men hur har det då gått? Nån som läser detta kanske vet något, hör då av er.

Sen frågar jag om tandläkare som saknas lite var stans. Sorsele har varit utan tandläkare länge. Så jag frågar hur regionledningen jobbar för att få fram fler tandläkare? För några år sedan skrev Centerpartiet en motion om att se över möjligheterna till tandvårdsbuss. Är det dags att damma av detta förslag idag?

2 kommentarer

  1. Jörgen K

    Svaret på din fråga Maria, har du redan fått av regionstyrelsen.
    Inte villfarelsen i orden som sägs utan i handling, det där som kallas verkligheten, du kanske har stött på den nån gång.

  2. Helena Erlandsson

    Länskliniker är inte bra.
    Förlossningen/BB borde höra t kirurgen eller medicin i Lycksele.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.