Ta tag i ratten och styr!

Revisorerna berättade igår på regionfullmäktige om vad de ser i årsredovisningen för 2022. Att styra en kunskapsintensiv verksamhet som sjukvården är, är inte lätt säger revisorernas ordförande när han inleder. Men har pekar också på fullmäktiges ansvar för att medborgarna får det de har rätt till.

Revisorerna är väldigt hårda i sin kritik över hur regionen styrs och leds. De säger att det inom flera områden saknas tillräckligt med strategisk styrning. De säger att bristerna är så omfattande att de underminerar förutsättningarna för den demokratiska styrningen. De har påtalat många av dessa brister tidigare och säger att det inte är hållbart att brister de påtalat inte blir åtgärdade.

Svag styrning och kontroll är det som återkommer i revisorernas rapport och det är hård kritik mot den politiska majoriteten som styr. Jag ställer frågan om hur vi i fullmäktige ska kunna stärka förutsättningarna för den demokratiska styrningen då revisorerna pekar på att det brister där. I en tid när demokratin utmanas, det finns starka krafter som vill underminera demokratin så har vi som politiker ett stort ansvar för att motverka dessa krafter och jobba för att stärka demokratin.

Revisorn svarar ungefär så här, att det är vi som är valda av folket att styra över verksamheterna som måste ta vårt ansvar och verkligen styra och inte överlämna bestämmandet åt någon annan, för besluten måste tas någonstans. En bil ska styras efter en väg och någon måste hålla i ratten för att vi ska ta oss dit vi vill. Om det inte finns någon som håller i ratten så kan vi inte följa vägen mot de mål vi satt upp. Så den styrande majoriteten måste ta tag i ratten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.