Kall/het fakta

Vi halkade in på tv programmet, kalla fakta, igår. Det handlade om en brand i Rinkeby och egentligen, överhuvudtaget om rökluckor som ska finnas i husen.

Det är den lilla luckan som sitter nere i trappen, med en liten glasruta över, där det står att den ska krossas vid en brand. Jag har aldrig vetat vad det har varit för något, jag har trott att det på något vis skulle sända iväg ett larm till brandkåren om man krossade rutan och drog i handtaget.
 
Nu vet jag att meningen är att en lucka ska öppnas uppe på taket om man drar i vajern som sitter därinne, och i och med att luckan/luckorna flyger upp så dras en massa rök ut där och brandmännen har därmed en större chans att kunna se någonting då dom går in. Det är ju egentligen hur smart som helst, men…
 
Hur funkar luckorna om det ligger en halvmeter snö ovanpå dom, och när besiktas dessa luckor och vajrar, om det ens görs? Dom borde ju också ha ett bäst före datum och det finns säkert en del måndagsexemplar. När det brann i Rinkeby så saknades denna vajer och då undrar man ju otvivelaktigt om hur det kunde vara möjligt. Vems är ansvaret en sån här gång, fastighetsägare eller? Jag ska kolla luckan då jag går ut idag och sedan ska jag läsa på anslagstavlan om det sitter någon info om detta, jag återkommer i fallet.
 
Måndag idag, det är bara att ladda inför fredagen igen, den kommer med stormsteg, hoppas vi får bra väder i veckan och att solen börjar tina bort lite av all snö som ska väck. Jag har sagt det till så många och nu säger jag det till er också så det finns svart på vitt så får vi sedan se hur pass bra det stämde. Hur mycket snö det än har varit en vinter, så ser det nästan likadant ut till 1:a Maj, några små snöhögar utspridda på gräsmattorna men asfalten är framme igen. Något som Åke sagt i alla år vi varit tillsammans och hittills har det stämt. När man nu ser ut genom fönstret så kan man ju fundera hur stackarn detta ska var möjligt, men vänta och se 🙂
 
Ha en fin måndag!
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Mikael Johansson

  Hej, jag ramlade in på din blogg och tänkte svara på dina frågor. Rökluckan skall enligt lag testas och kontrolleras en gång per år. Detta är fastighetsägarens ansvar att det sker (ofta av ett brandskyddsföretag). Luckan är endast till för brandkåren så prova inte att öppna denna då återställning är svårt. Ev. info om denna kommer förmodligen inte att finnas då det endast är till för brandkåren. En halvmeter snö skall inte vara något problem då en röklucka skall öppna med 70kg tryck per kvadratmeter och det är beräknat att klara snölast. Nuförtiden finns luckor med motor. Mvh Mikael Johansson

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Mikael Johansson (2010-03-08 15:36)
  Aha, tackar för dina svar. Klart att jag förstår att man inte ska testa detta själv, det vore ju inte så smart, men om besikting av dessa är gjorda, så tycker man ju att det skulle sättas upp en lapp om det på anslagstavlan. Vi har bott här i över 16 år och har aldrig sett någon som har varit här och provat rökluckan, däremot gissar vi att det är samma lucka som vaktmästaren klättrar upp genom om han ska upp på taket av någon anledning. Men då använder han sig knappast av vajern, som förhoppningsvis sitter där. Ha en bra dag!

 3. Mikael Johansson

  Hej, jo det sätts ofta en lapp med serviceföretagets namn och senast utförda service (denna kan sitta inuti luckan som man drar i vajern). Den lucka kan vara rökluckan men mer troligt en uppstigningslucka utan rökluckafunktion. Idag används inte vajer för att öppna utan oftare används el för att släppa en magnet. Tyvärr var Kalla Faktas information dåligt uppdaterad. Enklaste sättet för dig att få veta om din röklucka är testad är att fråga din hyresvärd om de utför SBA=Systematiskt Brandskydssarbete och om rökluckan ingår i detta. Det är LOS LAgen om skydd mot olyckor som kräver detta. MVH

 4. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Mikael Johansson (2010-03-09 10:46)
  Hej Mikael! Tack för all information, då ska jag vidarebefodra min fråga till vår vicevärd som jag förövrigt vet, läser min blogg så nu har han förhoppningsvis sett även detta, annars ska jag kopiera texten du skrivit och ge honom den. Tackar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.