Impad av Staffan Ling, joda…

På tal om min gamla klasskompis så hade vi, då vi gick i 4-5:an, som en del av undervisningen, i uppdrag att klippa ur tidningsartiklar och ta med till skolan, där vi skulle läsa upp dom senaste nyheterna. Detta gjorde man två och två, en gång i veckan.

När det var min och Annicas tur så blev vi tillfrågade av Sveriges radio, om vi kunde ställa upp på en intervju där vi skulle prata om just dessa nyheter. Vi skulle ta med oss urklippen vi hade tagit till skolan. Ja det lät ju spännande så vi tackade ja till detta.
 
Den första vi mötte när vi steg in genom dörren på SR var Staffan Ling, han svepte förbi i korridoren och sa: Tjenamoss i lingonskogen! Tror ni vi vart impade, Staffan hade hejat på oss, precis som om han kände oss, WOW…(vi blev det, seriöst *nicka*)
 
Sen blev det utfrågning om hur man letade upp nyheter osv. Vi fick läsa upp dom klippen vi hade och man kan inte annat än skratta. Det handlade genomgående om olyckor, stölder och nån gubbe som fallit ner i en gödselgrop. Intervjuaren frågade om vi bara hade såna nyheter, vårat svar blev: Ja, annars handlar det bara om politik och Olof Palme, och det är så tråkigt.
 
Jag kom att tänka på denna intervju igår, man tycker att det idag är så mycket våld som visas på tv:n, är det inte där så är det tvspel eller på datorn. Jag tror att olyckor på något sätt alltid har fascinerat människor av någon outgrundlig anledning. Inte för att jag vet om vi tyckte att det var roliga klipp vi hade hittat men man tyckte att dom var spännande på något vis. Visst är det konstigt? Precis som det här med plastpistoler som folk köper till sina barn, många tycker att det är fel att uppmana till att leka krig eller vad det nu kan vara och att dessa pistoler/gevär, är så verklighetstrogna. Men barn har väl i alla tider lekt på detta vis, får dom inte leksakerna av föräldrarna så tillverkas dom av grenar eller pinnar som dom hittar. Sen kan man kan undra varför det är på det sättet, varför själva pangandet skulle vara så intressant. Hm, nåt att fundera på under helgen…eller kanske inte.
 
Jag fundera mer på vart man ska lämna igen sina hallon av märket Euroshopper, som nu Ica så snällt återkallar. Kan man lämna in dom på en Ica butik som inte ens har dom i sitt sortiment, måste man ha kvar sitt kvitto, får man igen pengarna, other was? Eller ska man bara strunta i det och kasta bort dom, alternativt äta upp dom trots smittorisken, eller kan dom vara smittade, vi har ju faktiskt ätit ur dom vid ett tillfälle och vi blev inte sjuka? Många frågor…kanske man skulle ha testat 118 800, men då kostar det väl lika mycket som man eventuellt skulle få igen för sina hallon 🙂
 
Önskar er en fin fredag!
Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Håller med om det där med våldet.. Det är mycke nu liksom. Men det där med våldsleksaker är ju lite si och så. Hellre att de får leka fantasifullt ”pangpang” med en pinne som de hittar i skogen, än en färdigförpackad, exakt kopia av tex en K-pist som används i verkliga livet och som finns i stål och järn med dödande ammunition. Leken kanske inte blir lika våldsam om de leker på ”barn-villkor” eller vad man ska kalla det?
  Jag vet inte.. men jag är glad över att ungarna inte verkar digga vapen och den typen av lekar.. än i alla fall! Ha en skön fredag också 🙂

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Helena Nilsson Springare (2010-03-19 08:00)
  Nu var det så längesedan jag gick bland leksakerna så jag vet inte ens vad det finns för utbud idag, men då jag jobbade på leksaksaffären så fanns det ju en hel att välja på. Våra döttrar har ju aldrig varit intresserade av just pistoler så vi har väl aldrig funderat så mycket på just dom. Men visst, dom behöver inte göra exakta kopior på dom, kanske som med vattenpistoler, i olika färger. Håller en tumme för tillökning i helgen 🙂

 3. Theresé Hällsten

  Fast på High Chapparall var de kul!! Där var man ju en tönt utan pistol åtminstone…! Tror den är i Malå… Vapen är ju kul, men tycker det är dumt att barn ska leka krig. De måste lära sig ansvar innan, och veta vad skillnaden är på en riktig och en låtsas.
  Förresten så skjuter ju Niccolina luftgevär så hon är väl visst intresserad… =P
  Nä, vattenpistol är nog rätt melodi!

 4. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2010-03-19 11:31)
  Mm, Niccolina har ju lagt skjutande på hyllan och när hon sköt med luftgevär så var det under ordnade former. Skulle just ha sett bra ut om hon sprungit runt i skogarna med ett luftgevär 🙂
  Jo, High Chapparall var ju en sak, men du var ju en indian i cowboy hatt, samt med en pistol, hm, det hade jag glömt bort, men du sprang då inte runt och siktade på folk med den.

 5. Theresé Hällsten

  Jo, jag sikta de dära cowboysen vid tågrånet, fast sen låg man ju under tågbänken när de väl kom in, och skakade… Men man förstod väl då att det var viss skillnad på verklighet och låtsas… Är väl inte så många som blir dödade av en pistol som ska se ut att vara 100 år gammal heller… Då är nog de moderna pistolerna mer verklighetstrogna, och lättare för barn att missta sig på. Bättre att göra det till tävling än till krig tror jag. Så som den övningen jag var på, då fick vi inte sikta med tomt gevär ens om vi kontrollerat det tio gånger innan.

 6. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Hej (2010-03-19 11:14)
  Hej på dig hej!
  Så långt tänkte jag aldrig. Jag har nu mailat min fråga till dom och får avvakta och se vad dom svarar. Jag har dessutom inhandlat påsen på Maxi och ska jag återlämna påsen till den butiken så kostar det mig 40:- tur och retur, vilket jag också skrev i mailet. Då är det ju inte värt pengarna. Jag åtekommer så får ni veta vad dom svarade. Ha en trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.