Aktiv dödshjälp

Nu är det återigen en människa som vädjar om hjälp till att få avsluta sitt liv. Jag hoppas att dom får sina önskningar uppfyllda, men jag förstår också att det är eller blir problem med vart man ska dra gränserna.

Jag skulle till och med vilja gå så långt att jag tycker att dom som är frisk utåt men som ändå bestämt sig för att ta sitt liv, även dom skulle få ansöka om hjälp till detta. För det första skulle dom först gå igenom en del utredningar, och i och med dessa kanske man skulle kunna hjälpa dom till att faktiskt vilja ge livet en andra chans. För det andra så skulle själva lämnandet av detta liv ske under ordnade former och därför skulle inte någon oskyldig kunna drabbas, vilket det gör då människor i ren desperation, kör in i andra bilar, i hopp om att få dö.
 
Jag tror inte att det är många som vill ligga som kollin, år ut och år in, utan att kunna göra sig förstådd eller ha något som helst utbyte av vardagen.
 
Vi få alla lära oss om att vi själva ansvarar för våra liv, handlingar och gärningar, men att själv få bestämma hur vi vill lämna livet, det får vi inte, även om det redan är förutbestämt, att sluta på ett enda sätt, och det dessutom kommer att bli plågsamt.
 
Jag vet vad jag tycker men jag tror jag lämnar detta ämne nu innan man trasslar in sig för mycket, det är trots allt en del att tänka på, livet och döden är ju inte heller enbart svart och vitt. Det finns så mycket där emellan. Men jag tycker också att det är bra att detta nu kommer upp och någonstans ska nu vi ta ställning om hur det kommer att bli framöver.
 
Önskar er en fin dag i solen, själv ska jag (efter promenaden) ta Niccolina till tandläkaren och sedan ska jag åka och hälsa på ”gammbossen”, som åker till Ryssland imorgon. Seee Yaaa!!!
 
 
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Lisbet Olofsson

  Intressant tanke – man får liksom ansöka om att ta sitt liv. Genomgå allt, alla blanketter och psykisk status. Då har man tröttnat på tanken och vill leva.

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Lisbet Olofsson (2010-03-23 07:09)
  Yes, varför inte? Det skulle ju kunna innebära att ”vi” i slutändan räddar liv istället för att ta dom. Sen finns det säkert dom här som mår så dåligt men inte vet vart man ska vända sig eller som inte vill visa utåt, att dom mår dåligt. Här skulle då det bara finnas ett nummer att ringa och sedan fick man komma till profesionella människor som kunde ta hand om dom. På gott och ont! Många får ju trots allt hjälp med att faktiskt vilja fortsätta sina liv, även om det tagit tid. Ha det gott!

 3. Helena Nilsson Springare

  Det är en så svår fråga.. Men jag tycker nog att man borde få mer rätt att bestämma över sig själv och sitt liv ääven om det är väldigt individuellt såklart. Jag skulle inte heller gilla tanken på att vara ett vårdpaket med ett liv fyllt av smärta och beroende av andra. Usch så jobbigt. Och vad glad man är att man får vara frisk!!

 4. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Helena Nilsson Springare (2010-03-23 09:24)
  Visst är det en svår fråga, det finns nog inga enkla ja eller nej, allt bör utredas grundligt och det måste till riktiga utredningar. Ja, nog får man vara glad över att man är frisk *pepparpeppar*, men alla kan drabbas och man ska nog sätta sig in i såna situationer för att riktigt kunna förstå. Du…tisdagsbarn, eller?

 5. Theresé Hällsten

  Enligt studier så har det framkommit att de som vill ta sitt liv bara vill detta korta stunder, vissa perioder. Tänkte på tjejen som det skrivs om på aftonbladet, som inte kan röra sig, och knappt andas själv. En sån person som uttalat en sådan önskan att dö, och gjort det under en period, är inte en sån som skulle ångra sig, även om vissa vill åskina det. Nä, ge människor mer rätt att bestämma över sina egna kroppar!

 6. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2010-03-23 11:07)
  Mm, jag tycks ha hört samma sak och i och med detta så skulle dom ju kunna räddas…inte alla, men även om det handlade om någon enstaka person så skulle det ju vara värt det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.