En granne undrar…

En granne sa igår att det blivit nya regler ute på flygplatserna. Numer får inte dom som inte ska resa, komma in på själva flygplatsen och har därmed inte längre tillgång till restauranger, butiker och fik som finns därute.

Det hade tydligen stått någonstans om en kvinna som skjutsat eller skulle hämta någon på flyget och hon hade kört tjugo mil och var fika sugen men hon gick bet på att få komma in och ta sig en fika. Hon hade provat fyra gånger men blev motad i grind.
 
Det har ju nu naturligtvis med säkerheten att göra, men då undrade grannen vad som händer om man till exempel ska skjutsa ut sin gamla mor som sitter i rullstol, till flyget? Ja sa jag, hon sitter förhoppningsvis i en elektrisk rullstol så du får väl sätta igång den och rikta in stolen så den kommer rätt på incheckningen och sedan skicka iväg henne (sagt med en underton av ironi). Eller har dom i såna fall personal som kommer och tar emot, har dom ett speciellt telefonnummer man ringer för att meddela vad eller vem som är på väg, och kostar det extra?
 
Vad säger dom som har butiker, restauranger och fikaställen därute på flyget, mistar inte dom en hel del kunder? Brukar inte många taxichaufförer gå in och ta sin lunch där, och är även dom motade i grind? Ja det kan bli en del frågor runt detta, fast egentligen vet jag inte varför jag bryr mig…jag har inte flugit på över 26 år.
 
Med allt detta sagt så kom jag att tänka på ett annat ställe där vissa också, borde bli motade i grinden, Systembolaget. Jag vet nämligen om dom som gått in och haft med sig kompisar som inte haft rätt ålder inne och då har inte heller den som varit tjugo år fått köpa något, givetvis i tron att det är langning på gång. Ja ok, det kan man ju kanske nästan gissa att det kan vara så, men inte alltid, och tror dom verkligen att dom gjort en god gärning och stoppat en langning? Dom åker väl bara vidare till nästa bolag och då följer nog inte kompisarna med in och vips så hade dom fått tag i det dom var ute efter.
 
Ja nu vet inte jag hur man skulle få stopp på langning, men jag tror inte att det hjälper med att slänga ut dom som är under tjugo år, och om dom själva tror det så skulle ingen, och då menar jag ingen, under tjugo, få passera grindarna. Det är bara att plocka fram legitimationen och den skulle man då få dra genom en apparat och när åldern är validerad så öppnas grinden, om du är underårig och försöker dig på att komma in så skulle det bli tvärnit. Enkelt eller hur?
 
Ni får ha en skön söndag!
Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Theresé Hällsten

  Jag tror att regeln har undantag. Som på Alvik så finns ju allt på insidan av säkerhetskontrollen. På Arlanda finns det på både in & utsidan, så där kan de inte stoppa andra människor att besöka dessa ställen. Genom säkerhetskontrollen till utlandsterminalerna har man aldrig tagit sig utan biljett, medan på inrikes har man kunnat komma in. Detta nyttjas nog mest av föräldrar med barn som reser själva, & det tror jag inte är något problem fortsatt heller. Värre är med gamla mammor, men det finns hjälp för att komma på plan, i alla fall inrikes. (Hur ofta resor dåliga mammor själva, utomlands?)

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2010-05-09 10:21)
  Jag vet inte, men som jag förstod det så kommer man inte in här på alvik utan biljett, så den gamla mamman kanske bara har tänkt sig till…typ Stockholm, och det skulle hon väl kunna få göra ensam, om hon har någon som tar emot henne. Mm…

 3. Theresé Hällsten

  Som jag skrev, så har Alvik bara butik och restaurang innan för säkerhetskontrollen. Och Alvik är kanske som bekant, inte så stort, och därför används samma lokal för både in och utrikes resor. Sen får alla med handikapp och liknande, hjälp ombord, genom att gå på först, så jag tror nog att man kan få assistans, även om man inte kan gå in själv, som anhörig.

 4. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2010-05-10 20:04)
  Taxichaffisarna då, vi som skjutsar och är sugen på en kaffe, finns det en ringsignal därutanför om jag vill släppa in någon i rullstol, vad säger restaurang och butiksägarna? För att få vara krånglig och ställa några frågor 🙂

 5. Theresé Hällsten

  Du gör ju bevisligen som vanligt, och inte vill förstå vad man skriver, så jag ger upp.
  Den restaurangen och den butiken som finns på Alvik går runt ändå, med tanke på priserna. En person utan biljett, som ska hålla någon sällskap har inget att göra innanför en säkerhetskontroll, speciellt inte när det finns utrikesavgångar. Du får helt enkelt öppna en korvmoj utanför säkerhetskontrollen om du vill tjäna pengar, och vara alla till lags som kan komma på att de är hungriga.

 6. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2010-05-11 09:39)
  Haha, japp, precis vad jag sa till grannen som undrade, vi får helt enkelt stlla dit en korvmoj utanför.

  Det är fortfarande, vad än du skriver, en förändring som har gjorts, tidigare kunde du, även om du inte skulle flyga, gå in och ta en fika, och det går bevisligen inte längre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.