Vänster eller högerstyrd/gående?

Igår blev det en riktig slöardag, eller ja, lite nytta gjorde jag då jag plockade fram dammsugaren, men jag kan inte påstå att det var ett nöje. Inne i lägenheten var det, och är fortfarande, över 25 grader varmt. Och det är, enligt mig, minst 5-6 grader för mycket. Jag fick i alla fall dammsuga våra takfläktar så man kunde sätta igång dom utan att riskera att få allt damm dom har samlat på sig, spritt över hela lägenheten.

Det misstaget har jag gjort en gång förut och det var inte speciellt kul. Däremot hade jag lite tur, då det hela utspelades sig i sovrummet, och dörren var stängd så spridningen höll sig till det rummet.
 
Apropå att hålla sig till något. Vi satt bakom väggen igår eftermiddag, ett litet gäng på nio personer och som vanligt pratades det om olika saker, bland annat på vilken sida man ska gå på. Nu vet vi ju alla att det finns ingen lag som säger att man ska gå på vänster eller höger sida, men jag har då fått lära mig, som barn och gående i trafikskola, att man går på vänster sida, och därför gör jag det, oavsett vad alla högergående tycker om det.
 
Sedan vet jag, från en säker källa, att PRO skickade ut ett blad till Umeås pensionärer ifjol, och i det bladet stod det att här i Umeå går vi på vänster sida. Vad enkelt det vore om alla gjorde likadant. Sen kunde alla få lära sina barn vart dom skulle hålla sig. Nu är det ju ett gytter och jag kommer så väl ihåg då jag skulle lära Nicco, på vilken sida man går.
 
Vi mötte då en människa som givetvis gick på den andra sidan och hon frågade då mig varför hon fick gå där. Ja sa jag, du får egentligen gå på vilken sida du vill, men det är smartast att gå på vänster så då gör vi det och struntar i vad andra gör. Och, fortsatte jag, om någon skulle säga till dig att du går på fel sida, så svarar du att det finns ingen lag på vart jag ska gå och därför går jag där jag på den sida jag har fått lära mig att gå.
 
Jag vet att detta kan det tjafsas om i evigheter, och det lär vi förmodligen göra också. Har ni förresten tänkt på vilken sida ni går in på när ni ska handla på Maxi eller Coop…jo den vänstra sidan. Däremot då man kommer upp på lasarettet, så är det helt plötsligt höger dörr man ska in genom och följaktligen så fortsätter man gå på högersidan för att undvika att krocka med en mötande. Fast jag ska erkänna att jag vill hålla mig till vänster i alla fall men undviker det så långt jag kan, bara för att försöka vara smidigare och följa med strömmen.
 
Idag ska jag upp och gjuta sulorna till skorna, undrar just vilken tid man ska åka hemifrån??? Ni vet det här med lasarettsparkeringen, hm…lutar nog åt att jag åker 45-50 minuter innan jag ska vara där, även fast det bara tar tio minuter att ta sig dit. Så får det bli. Hoppas ni får en bra dag!
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Theresé Hällsten

  Här nere är nog alla ingångar på höger sida… Kan inte komma på en enda som är på vänster… Om man inte åker rullstol eller något sånt.
  Men hur gör du då när du kommer till ett övergångsställe, och de långa linjerna är på höger sida, och kvadraterna, för cyklarna, är på vänster?? Byter du sida då, eller struntar du bara i det?

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2010-05-17 07:45)
  Ha, jag sa igår att jag tror inte att man går på vänster sida, söderut, och det är alla dom som inte är födda här i Umeå som nödvändigtvis ska gå på högersida, och förstöra hela upplägget. Känner inte du din mamma, jag går på vänster sida oavsett hur övergångsställena ser ut, men dom du beskriver, vet jag inte ens om jag har sett, Enda gången jag byter sida är om det till exempel kommer en med hund, och att det på andra sidan är ett dike, hunden måste ju få gå där det är bäst för den, eller om det sitter någon i rullstol etc. Så jag kan flytta mig om jag vill 🙂

 3. Theresé Hällsten

  I Fjollträsk får man passa sig, eller ja, till och med när man åker till Arlanda, Uppsalas flygplats, om man inte står på höger sida i rulltrappan. Då kan man bli utskälld eller i alla fall få en arg blick om man då har gjort så att förbipasserande måste byta sida helt plötsligt, då de kan ha mycket bråttom.

 4. Theresé Hällsten

  Mja, de får du tolka som du vill… Tycker att det är rätt fjantigt att springa i rulltrappan. Man får ju mer träning av att springa i den vanliga trappen, men jag är ju i och för sig inte stockholmare heller…
  För övrigt försöker jag lära Anders att man går på vänster sida, men då brukar ha mopsa sig och gå mitt i vägen istället…

 5. Helena Nilsson Springare

  Och jag blir gaaalen på de som cyklar o går på ”fel” sida.. ehrm.. fast ibland råkar jag hamna på fel sida när jag går i egna tankar och då är det väl en o annan som svär åt mig *skrattar*

 6. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Helena Nilsson Springare (2010-05-19 20:23)
  Men eftersom det fortfarande inte finns någon lag på vilken sida man ska vara på, så spelar det ju egentligen ingen roll, du får svära tillbaka 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.