Häst eller människa?

Emma Törnkvist är redigerare på Land Lantruk och skriver detta i senaste numret, och anledningen till varför jag citerar henne är att hon slår verkligen huvudet på spiken och jag kan inte annat än hålla med. Här följer en något nerkortad version.

Många gånger är djuren värda mer. Inte bara i människors medvetande utan även enligt lag.
 
En häst har till exempel rätt till sällskap. Den har enligt lag, rätt till den sociala kontakt den behöver.
 
Från och med augusti i år har hästar också rätt att få röra sig fritt i sina naturliga gångarter, det vill säga de har rätt att vistas i en hage stor nog för galopp – dagligen. Detta gäller hästar. Inte Sveriges äldsta.
 
En häst har också rätt att få tänderna och hovarna omskötta. Är hästen sjuk ska den, enligt lag, få nödvändig vård. Om det behövs har den rätt till veterinär. Detta gäller hästar. Inte Sveriges papperslösa.
 
Hästar har också rätt till skydd mot väder och vind. De har enligt lag, rätt till en torr och ren liggplats. Detta gäller hästar. Inte Sveriges hemlösa.
 
Någonstans där känner jag att skulle det inte vara schysst att ge alla människor samma grundläggande rättigheter som min häst hade? Borde inte det vara en självklarhet? Någonstans där känner jag också att hon hade ett bra liv, min gamla häst. Hon fick inte välja själv då hon skulle dö. Men hon fick dö snabbt, utan ångest, hemma på gården. På sitt sätt är det kanske också en värdigare död än den människor i vissa fall kan tvingas gå igenom? SLUTCITAT
 
Jag berättade för några grannar att jag skulle skriva om detta i dagens blogg och dom höll med samt sa detta om att även fängelsekunder har det i många fall bättre än en som är sjuk och gammal. Dom får ju bra mat och får dessutom komma ut på rastgården. Då nämnde jag en annan sak som också stod att läsa i tidningen. En bonde som täckdikade och nu blivit åtalad och riskerar böter, han sa, att jag vill inte ha några böter, jag tar fängelsestraff istället och jag vill sitta av tiden mellan jul och nyår, då får jag ju äta gott.
 
Ja nog kan man fundera över hur det ligger till egentligen och vad vi prioriterar i liv och land.
 
Igår kväll var det gårdsstädning men med våran överambitiösa vaktmästare så hade han inte lämnat så mycket arbete till oss boende, lite krattning och sedan fika i lokalen. Monika drog nog längsta stickan för hon fick måla staket och det tar ju sin lilla tid.
 
Vad jag tycker är knepigt då det gäller gårdsstädning, är att det sällan är några föräldrar ute och städar, föräldrar till dom små barnen som ju faktiskt är dom som nyttjar gården mest och det borde ligga i deras intresse att det ser någorlunda bra ut i sandlådor och runt omkring. Eller som dom där boende som står runt husknuten och slänger sina ciggfimpar i gräset, dom kunde ju ha vettet att gå ut och samla ihop dom fimparna och slänga bort dom själv, sen kunde dom också för enkelhetens skull, ta med en burk, nästa gång dom rastar sina hundar där och stoppa ner fimparna i den med en gång, men det kanske är för svårt?
 
Nå, sist av allt så vill jag gratta min mamma som fyller hela 64 år idag, GRATTIS! Och hoppas du får en bra dag. Ja jag kan också önska att ni alla andra får en hyggligt bra dag idag, det vore ju inte så dumt med en sådan.
 
 
 
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Theresé Hällsten

  Tillåt mig asgarva! HAHA! Kommer ifrån hon som tvingade en annan att stanna inne så fort det var gårdsstädning!! Annars kunde någon fråga vart ens föräldrar var någonstans, och det hade ju varit för hemskt..! Dessutom, så mycket som ”trädgårdsjuntan” sitter ute så tror jag att gården används mest av bland annat; mamma. Ni får väl bjuda in till grillning eller nåt, så barnen och föräldrarna kan känna sig riktigt välkomna, och kanske lära känna fler människor på gården. Här kommer ju grannen över så fort det fälls ett träd, och vi ska elda lite grenar, för då brukar han få prata med någon annan.

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2010-05-19 07:39)
  Här ser du nu en som varit ute och städat dom senste 8 åren, med kratta i högsta hugg, och dessutom så är det nog inte vi som sitter lugnt och stilla på gräsplätten, som skräpar ner mest. Varmkorv och fika är det som det bjuds på, varför skulle inte det duga till barnen och föräldrarna? Grilla brukar vi göra på sommaren. Till och med Nicco brukar vara med, inte i år, men tidigare. Jag tror det håller på vara några år sedan du flyttade hemifrån .-)

 3. Theresé Hällsten

  Ja, det var åtta år sen, 16:e augusti. Och våren 2002 var du då minsann inte ute och krattade, så de så! Aldrig under mina 17år i Umeå har jag sett dig med en kratta, förutom den gången på Klumpen när någon hade fotat att du sopade gårdsplanen.
  Sen så skrev du ju att det var ”fika” i lokalen efter städningen, så jag tolkade inte det som varmkorv och fika till alla involverade.
  Grillen användes aldrig när jag bodde hemma, för övrigt, så de vet jag inget om. En annan brukar ju få grilla själv om det ska bli något.

 4. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2010-05-19 08:00)
  Jag har heller aldrig skrivit ett ord om att jag har städat ute i alla år som vi bott här, så jag förstår inte varför du tar upp det??? Städningen är inget man MÅSTE, det är frivilligt, sen kan alla ha en åsikt och åsikter kan också ändras med tiden, eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.