With a hey hey ho and a…

 

Jul då man var liten, firades alltid uppe i Malå hos farmor och farfar. Dom bodde i Lainjaure, tre kilometer från platsen där vi nu har våran sommarstuga. Vi var ofta många kusiner, där och just dagen innan jul eller på självaste julaftonen så brukade vi sova över hos dom, allihop.
 
Innan alla var på plats, dagarna innan jul, så tillbringade vi mycket tid hos farfars. Då var det jullovsmorgon och till tv;n fick jag och brorsan dricka te och doppa hennes mjukbröd som hon bakat nere i stenugnen och till efterrätt skar hon alltid upp en liten bit nougat, att avnjutas inlindad i ett papper. Vilka minnen man får!
 
När det var dags att bege sig från stugan och ut till dom så ordnade vi ett pulktåg som bands fast efter snöskotern, sedan gick färden över sjön i kolandes mörker.
 
Vi fick inkvartera oss uppe på vinden, där vi brukade ta madrasserna från sängarna och åka nedför trappen till allas förtjusning, förutom kanske farmor då. Sen var det pilkastning nere i källaren där även farmor råkade ha sin julgodis förvaring, det försvann nog den ena nougat biten efter mandelmassa och nötter. Jag och kusin Anna, kunde smyga ner dit på nätterna och sitta och mumsa, men vi lämnade alltid en lapp efter oss, att det var dom svarta fåren som varit framme. Farmor skrattade lika gott varje gång, så hon visste nog allt vad hon hade och vänta då det var jul, och förmodligen köpte hon hem lite extra, så fåren skulle få sitt 🙂
 
Nu är vi då på väg dit upp igen, fast nu är vi inte alls lika många som vi en gång var, utan nu är vi bara tre stycken, men nog så härligt.
 
By the way, jag och Åke har ju dessutom förlovningsdag idag, vi bytte ringar framför den öppna spisen uppe hos farfars, julafton 1985, jodå!
 
Önskar er alla en riktigt God Jul och hoppas den blir precis så där bra som ni ville ha den.
 
 
 
 
Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Emma

    Vad mysigt det lät att fira jul hos farmor och farfar! Det fick ju aldrig jag göra när jag föddes typ 15 år för sent. ;P Men jag fick ju däremot som barn lov att tro på att Åke var jultomten. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.