Skansen

 

När vi flyttade hit så fanns denna karaff och två dricksglas, i början trodde jag nog att det var något fel på glaset eftersom det såg ut att ha krackelerat totalt, men det ska tydligen vara så.
Åke hittade sedan ett ölglas i samma stuk, på en loppis och betalade fem kronor för det, så samlingen utökades:
Nu letade Theresé reda på lite info och vi fick lära oss att glasserien är skansenglas, och det finns nog i olika former och skepnader. När vi var på Mattex, sålde han ölglasen där, men inte till priset av fem kronor som Åke köpte sitt för, nä, det var lite dyrare, 150:-/styck, men då fick det vara för vår del.
Och nu då vi var till Rödåsel antik hittade vi dessa fyra dessertskålar, så det var dom vi köpte till ett överkomligt pris, ett litet fynd tycker jag, 25:-/st, och nu får jag nog rensa en hylla i vitrinskåpet så vi får ställa in dom där.
Apropå Skansen så har jag fått höra, antalet gånger, om då jag var där för första gången, jag var väl runt 3-4 år och var jätteimponerad av huset där grisarna bodde. Dit ville jag prompt och mina föräldrar undrade vad jag skulle göra med grisarna då, som bodde där…äsch, sa jag, dom trampar jag bara på. Så enkelt var det med det, inga krusiduller där inte.
Om en halvtimme ska jag skjutsa ut Theresé och Sally till flyget, nu ska dom hem och påsken är väl i stort sett över, även fast skolorna är ledig resten av veckan. Och allt julpynt har ni väl nu slängt ut eller packat bort, för visst är det så man säger, julen vara in till påska, men nu är den ju körd.
Men jag ska villigt erkänna att julsakerna åkte ut betydligt snabbare än så, här hemma, förutom fyra saker, som faktiskt sitter kvar, fyra röda spiraler som sitter i taklampan i matrummet, jaja, jag får väl plocka ner dom nu då. Önskar er alla en fin, annandag påsk.
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Anne-Marie Mäkelä

  Så fina glas och vilket fynd ni gjorde i Rödåsel! När vi just hade köpt SpanskaVillan så var jag på Indiska och där hade de nytillverkade, stora glas i just det ”krackelerade” skicket. Jag köpte tre och vi gjorde en taklampa av dem till storstugan. Snyggt tycker jag.

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Marja Granqvist (2012-04-09 18:28)
  Min favorit är också karaffen. En av våra grannar har stora röda julgranskulor i deras stora gran, ute på gården, jag undrar om dom glömt bort dom eller om dom ens brukar plocka ner dom 🙂

 3. Mormor

  Er det Skansenglas man kaller det. Jeg har (tror jeg) noen i sommerheimen, Litt grønnaktige og krakelerte.
  Lekre i alle fall 🙂
  Ha en fin kveld 🙂

 4. Theresé Hällsten

  Alla glas heter inte skansenglas bara för att de är grönaktiga och krackelerade. Skansen har tillverkat mycket lampor som är mer typiska för dem.
  Massan som glasbruken använder kan ha olika färg men på skansen har man använt mest grön. Krackeleringsmetoden började användas i centraleuropa någonstans för över hundra år sen. Man blåste glaset och stoppade det i vatten för att få effekten.
  Dessa glas kan vara skansen eller Johansfors, om de är svenska. ”Ölglaset” skulle jag säga är äldst på grund av undersidan, och att krackeleringen inte går ända upp till överkanten, samt att godset är tjockare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten