35 ägg/dag, jojomensan

 

Åke var ihärdig igår, vindarna och kylan till trots så nu ligger uteplasten här, men det saknas en 3-4 brädor innan den är riktigt klar, men det ska väl gå rätt så fort att ordna.
Själv harva jag mest på och gjorde egentligen ingenting… tror jag, vi köpte en ny startmotor till Buicken, den hörs inte vara riktigt normal, sen träffa jag mamma på Jysk, där vi köpte oss varsin rullgardin till sovrummen, även dom har problem med en sol som lyser upp rummet på morgonen, sen serva jag med lunch, middag och kaffe, vilket inte är att förakta.
Jag och bloggHelena pratade om vikten av att få i sig D-vitaminer, vilket är viktigt för oss som inte har sol året om, och nu har jag läst en hel del om det. Och hur svårt det är att via kosten få i sig sitt dagliga behov, kolla dom här exemplen:
1.Sola, 15-30 min i stark sol – Med gott om bar hud (utan solskydd), men utan att bränna dig såklart. Mycket effektivt: ger femdubbla dagsbehovet / minst 10 000 E. Fungerar i Sverige bara ordentligt timmarna mitt på dagen maj – augusti. Så det räcker inte hela året om du inte regelbundet åker på semester söderut. Enkel tumregel: solen måste upp minst 45 grader över horisonten (så att din skugga är kortare än du) för effektiv D-vitaminbildning. Annars filtreras nästan all UVB-strålning bort i atmosfären.
2.Ät fet fisk -Bra tillskott, men du behöver runt 350 gram fisk om dagen för 2 000 E, i bästa fall. Konserverad i burk ger mindre.
3.Ät ägg – Du behöver 35 ägg om dagen för 2 000 E.
4.Drick lättmjölk / ät margarin med tillsatt D-vitamin – Du behöver 13 liter lättmjölk eller ett knappt kilo margarin per dag för 2 000 E.
Att oroa sig för eventuell fara med D-vitamin i Sverige idag är som att törsta ihjäl i öknen medan man oroar sig för att drunkna.
När man läser det där så kan man ju lugnt överväga att införskaffa och börja knapra tabletter, vilket jag har tänkt göra men inte förrän i slutet av augusti, eftersom vi ändå är ute så pass mycket under sommaren.
Mera fakta kan ni ju läsa om själva på till exempel http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin/ intressant, faktiskt.
Nä nu ska jag ha mig lite frukost innan det bär iväg på jobbet. Önskar er alla en fin måndag!
Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Svar till Helena Nilsson Springare (2012-05-15 18:35)
    Helt sjukt och då det dessutom är tillsatt D-vitamin i mjölken kan man undra av vilken anledning med tanke på hur många liter dom då ska dricka för att få i sig dagsmängden. Då borde det väl vara bättre med ett piller om dagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.