Något att grunna på, verkligen.

 

God morgon, allihop, hoppas nattsömnen varit god för er, så åtminstone någon haft en bra natt. Själv har jag legat och hostat till två och sedan sovit oroligt till larmet ringde 20 över 5, och jag har så ont i ryggen av allt evigt hostande så jag kan knappt röra mig framåt, så det ser ut att bli en rolig dag på jobbet (och här skulle det ha varit ett bakåtvänt frågetecken, ni vet, det där om ironi).
 
Det lutar kraftigt åt att kontakta vårdcentral och förhoppningsvis få några tabletter utskrivna, både mot hostan och nu mot ryggplågan. Vad kan man annars göra?
 
Jag läste nåt intressant i transporttidningen, där Håkan Salwén säger att belöningar och bonusar dödar arbetslusten. Får man pengar för att göra ett bättre jobb så blir belöningen den enda drivkraften och själva lärandet på vägen, ointressant.
 
Och detta gäller då även barn som får belöningar eller till och med beröm. Forskningen visar bland annat att dagisbarn som får beröm för sina teckningar är mindre motiverade att fortsätta rita än dom barn som inte får det. Och barn som belönas för att dom hjälper till blir också mindre hjälpsamma i fortsättningen, än barn som inte får något.
 
Knepig sits det där, för som förälder vill man ju gärna ge beröm, vad säger man annars till sitt barn som suttit och målat en ”fin” teckning och vill ha din åsikt? Eller hur kan man på andra sätt än belöningar, motivera barn att göra saker som är mindre roliga? Nu menar jag inte att dom inte ska kunna hålla efter i sina egna rum eller hjälpa till hemma utan att få något, men är det ändå inte oftast så att man erbjuder något istället?
 
Inte nödvändigtvis pengar, men det där… om du nu fixar det där så kan vi göra detta sedan, eller när du gjort dina läxor så får du vara med dina kompisar. Blir inte det också en typ av belöning? Ja, jag vet inte, men jag kan också förstå vad han menar, samtidigt som jag tycker att livet genast skulle kännas lite torftigare utan komplimanger, heja på rop, belöningar och annat att sträva efter, fast man kanske måste ändra sina upplägg något, för att det ska funka bättre. Något att fundera på, tror jag, får återkomma om jag kommer på ett bra sätt att hantera detta.
 
Hoppas på en toppen fredag för er alla!
Etiketter: , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. IngerJessicaMarie

  Ha ha, kan säkert vara sant men… det klart man måste uppmuntra sina barn!! Däremot måste dom kanske inte få vinna i allt??… svårt som tusan… 😉
  Här har solen kommit med full kraft… sååå nice=))

 2. Marja Granqvist

  Det var det dummaste jag hört!! Beröm och uppmuntran kan man aldrig få för mycket av. I synnerhet inte om man är barn.
  Ha en trevlig kväll! Hoppas hostan låter dig sova i natt. Det är besvärligt det där. Kram

 3. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Marja Granqvist (2012-05-18 21:57)
  Nä, man tycker ju det… men det kan ligga något i att man slutar sträva efter att lära sig mer, om man på något sätt tror att man redan kan allt… ja jag vet inte, men nog kommer jag att fortsätta berömma det jag tycker är välförtjänt, konstig vore man ju annars. Jag är nu preppad med mediciner, och sjukskriven.

 4. Helena Nilsson Springare

  Man ska väl mest fråga saker om ”vad är det där?” och vilka snygga färger du valt och såna saker.. Att man engagerar sig i själva teckningen. Fast det kommer ju rätt automatiskt… ”ååh va fiiin” och tänker: Vad ska de där strecken betyda? Haha..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.