Är det inte mer rasistiskt att …

 

Denna lilla text har jag nu läst lite överallt på nätet:
Disney tar bort scener. Inför årets traditionella Kalle Anka på julaftonen, har Disney klippt bort två korta sekvenser som man anser speglar stereotypa bilder av svarta och judar.
Och jag kan inte begripa varför??? Jag tycker som Nicco, att det är mer rasistiskt att faktiskt plocka bort dom än att ha dom kvar. Precis som om dom inte ska få finnas där. Alltså herreminje, det är tecknade figurer och inget annat.
Och pepparkaksgubbarna i luciatåget, även dom ifrågasätts, och vi som käkat pepparkakor i detta land flera hundra år innan vi säkert ens visste om att det fanns människor med annan hudfärg. Och nu kan alltså även dom upplevas som rasistiska, med sin korintögon och hattarna på sned.
Brun som en pepparkaka, brukar man säga men då syftar man oftast på en som suttit ute i solen och fått färg, åtminstone är det då så jag upplevt det, eller så har jag missuppfattat alltihop.
Ni kom ihåg den lilla debatten om Kinapuffarnas logga, som även den skulle tas bort…. Än så länge har då inget hänt eller så har lagret av puffar inte sålts slut än, jag vet inte jag, men i Kina säljs det godis med påsar som ser ut så här:
Ska vi tåla det… ser dom inte lite knäpp ut, dom där figurerna, eller? Har vi verkligen så där stora och breda skallar och… nä, löjligt tycker jag att det är. Ska vi inte döpa om lakritsen också, det namnet kan ju misstolkas nå hemskt.
Jaja, man får väl låta dom hålla på, jag ids då inte, för mig kommer det att vara precis som det alltid har varit och skulle jag någon hamna i en diskussion gällande boken, dom tio små negerpojkarna så kommer jag att säga vad boken heter utan att ens ändra en min, jag tycker inte att det är konstigt, däremot skulle jag tycka att det var mer knepigt att helt plötsligt kalla den för något som den aldrig hetat.
Nu är risken extremt liten att jag ens skulle hamna där, jag har aldrig läst den boken och har inga planer på det heller, utan det var bara taget som ett exempel.
Ja ni, snart kan man inte gå ut utan solglasögon heller, med tanke på hur mycket snö vi fått (lite hånfullt, skrev jag det där). Man blir ju bländad av ljuset, ju… eller mja. Skulle i så fall vara från adventsstaken då, med sina tre ljus tända 🙂
Önskar er alla en trevlig, tredje advent!
Etiketter: , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Eller hur? Det pratas jämt om olikheter och mångfald och blablabla.. *suck* Och ändå händer sånt här med jämna mellanrum.. snacka om att inte acceptera vissa saker precis som de är och alltid har varit *suck*

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Helena Nilsson Springare (2012-12-17 08:28)
  Sen är det sånt man aldrig ens skänker en tanke, tills det händer nåt sånt här, så egentligen får ju alltihop mer uppmärksamhet, och nästa gång jag ser en pepparkakasgubbe så kan jag nog inte låta bli att tänka på något annat… jag är hemskt ledsen, men ärlig!

 3. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Helena Nilsson Springare (2012-12-17 08:41)
  Ojdå… jag tror jag vet vad som hände då, med tanke på att en pepparkaka efter julmaten, ska hjälpa en att hålla ordnig på magen, men man ska nog inte ta så många fler än 1-2 stycken 🙂

 4. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Lisa (2012-12-18 00:58)
  Jag googlade på kinesiskt godis och språket kan jag inte utan tog för givet att det kom fram det jag sökte, men det spelar ingen roll… bilderna är då detsamma 🙂 Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.