Förenat med livsfara…

 

Att öppna ett skåp här hemma kan ibland vara förenat med livsfara… man vet aldrig vad som hoppar ut. Ibland är det ju porslin och andra gånger kan det vara plastpåsar, eller något ätbart.
Man kan freda sig genom att hålla upp en hand innan du öppnar skåpet, eller så kan du hoppas att det är något mindre hårt som kommer ut. Om inte annat så får man ju träna på reaktionen.
Som för några dagar sedan då jag drog ut kaffepaketet och fick med mig ett öppnat spagetti paket, och det ramlade så stråna kom ut genom öppningen men… där var Maria snabb som fanken och satte upp en armbåge mot skafferidörren och lyckades med konststycket att pressa fast hela paketet med allt innehåll på väg ut, mot skafferidörren.
Och det spelar som ingen roll, hur än jag försöker hålla efter och kasta bort, stöka undan och hittar nya platser så är alla våra skåp för små. För att inte snacka om lådorna vi har i köket. Är det någon här som har tänkt på det, att ju äldre en lägenhet eller hus är, ju mindre var lådorna på höjden.
Som köket i storstugan, byggt 1936, uppe i Malå, den diskbänken är anpassad efter en människa som inte var längre än max, 1,55. Lådorna i lägenheten vi hade, kanske var gjord för en på 1,65-1,70, och det huset var byggt 1965. Det här huset byggdes 1957 och nu har lådorna krympt igen, eller rättare sagt höjden på diskbänken.
Undrar vad standardmåttet på en diskbänk är idag… för människorna blir ju onekligen inte bara äldre och äldre, utan växer en del på höjden också.
Detta medför då vissa problem. Knivarna som rymdes i vår ”gamla” knivlåda i lägenheten, ryms inte i knivlådan här, utan då kör man fast lådan med jämna mellanrum då man ska dra ut den, vilket i sin tur innebär att andra knivar får lämna plats för tomrum men sedan behövs ju en ny plats till dom…och där kan vi då snacka om rockad på alla saker. Jaja, i-landsproblem har man ju också hört talas om, och det är väl just det här.
Nu är det frukostdags och sedan tid att åka iväg på jobbet. Önskar er alla en fin tisdag!
Etiketter: , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Theresé Hällsten

  Standardhöjden är idag 90cm för nyproduktion. En del har mellan 82-87cm. Förr tänkte man väl inte på att det skulle vara enkelt att stå och arbeta vid köksbänken, plus att vi faktiskt var kortare. Vi har 85cm vid spisen, vid spisen, då det ju är 12 år gammalt, och 88 vid fönstret. (På grund av att golvspacklingen gick så där) I nya huset blir det 90cm, även om det nuförtiden skulle behövas 92-93cm som standard.
  Förresten ska du väl inte säga så mycket, du som klagar på att vår köksbänk är för hög… =P

 2. Anne

  Storstugan i Malå är det som passar mina 156 cm bäst:)
  Passar på att önska dig en riktigt God Jul och det bästa för det kommande året.

 3. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2012-12-18 06:33)
  Hm, den här diskbänken mäter 85cm upp till plåten, och 75cm till överst på lådan. Undrar då om storstugans mått ligger på 75 eller 80, den är ju jättelåg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.