Bredkäftade typer

På middagen hos ”gammbossen” pratades det också om gamla bestick… och att man inte ska ha dom liggandes i lådorna utan använda dom. Ja, det är väl sant, vi har en hel uppsättning med olika sorters bestick i lådorna här, kan ni tänka, men jag blir ju fundersam då man tittar på dom, hur fasen var folk skapta, förr i tiden?

Kolla in matskedarna:

013

Den längst till vänster, är dom som vi använder idag, och den längst till höger får man ju för fasen inte ens in i munnen, och ja, det är en matsked och inget slevaktigt. Haha… bredkäftade måste dom då ha varit.

Gafflarna var inte heller att leka med 🙂

Sen tänkte jag å det här med plastbestick/engångs prylar. På returmarknaderna kan man köpa riktiga bestick för 1:-/styck… ja och det innebär faktiskt att det är billigare att köpa såna än dom man kastar bort efter användning.

Men det gör man väl ändå inte? Jag skulle ha jätteproblem med att hiva dom besticken efter en måltid, men man kan ju ändå undra varför man är villig att betala mer, för nåt som slängs i soppåsen. Och ok, man kunde ju göra som Tina sa, då vi pratade om detta, man kan ju skänka tillbaka dom då, efter användning, men då sak dom ju vara diskade och där försvann grejen med att göra det väldigt enkelt för sig.

Nu brukar vi undvika i det längsta, plastbestick, dom är inte speciellt roliga att äta med, utan det är ju mer då man är ute med bussen och inte har samma möjligheter att diska, och vill man vara lite mer miljömedveten så finns det ju faktiskt träbestick att köpa också, tror det är Lagerhaus som har dom, kan ju inte göra nåt heller om man skulle råka tappa en sån gaffel ute på gräsmattan.

Vi for ut en sväng igår kväll, SHRA Umeå hade haft middag på Bus stop och sedan fortsatte kvällen där bakom låsta dörrar. Vi åkte ner och fick oss en öl och cider.

Foto1068 Foto1070 Foto1072

Inte så många som var kvar då vi kom men det blev alldeles lagom, och vi stannade inte så länge, sovmorgon blev det också, härligt!

Önskar er alla en trivsam söndag och hoppas att solen även skiner på era huvuden!

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Anders

  Förr kroppsarbetade folk och behövde därmed äta mera än i dagens mekaniserade och stillasittande samhälle. Dessutom så hade de inga lagstadgade raster utan var tvungen att hiva i sig maten snabbt som attan. Därför var besticken större då 😉

  Nej, jag skojar bara. Vet inte varför besticken var större förr. Kanske det hade med mode eller status att göra?

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Hahaa… ja det kunde ju ha varit så 🙂 Fast om man kollar in tallrikarna man kan köpa idag, som är så stor att dom inte ryms i ett standard skåp, så borde dom besticken ha passat bättre idag. Men ska vi tänka hälsa, så skulle vi nog käka på assietter och använda dåtidens teskedar, smörgåsgafflar och knivar, då blev det som lagomt 😀

 2. Theresé Hällsten

  De har att göra med sättet vi äter på. Precis som att man i Asien äter med pinnar så äter ju vi oftast med bestick. Olika maträtter kräver olika bestick, som till exempel när man äter pasta i Italien så används ju gaffel och sked.
  Jag tror att detta fenomen med de överdimensionerade skedarna är helt enkelt att det var fult att stoppa in besticken i munnen. Man skulle sörpla soppan och behövde därför en stor sked för att hinna få i sig nåt.

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Ja så kanske det är, för dom där skedarna stoppar man inte in i munnen, helt, det går inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.