En sån med kött…

Åke spelade på V75 igår och där intervjuade dom en kusk, som berättade att han körde bil utan skor. Och då började vi fundera… hur är det egentligen, får man göra det? Både Åke och jag har hört att man inte får det, och absolut inte med träskor utan hälrem.

Fast jag vet inte vart jag har fått denna info ifrån, inte Åke heller. Dessutom nämns inget om 13 centimeters stilettklackar… man får alltså ha såna, eller vad? Nå, jag googlade lite och fann bland annat detta:

*I delstaten Alabama i USA är det olagligt att köra bil barfota. Här i Sverige är det hittills lagligt att köra barfota. Det är bara att hoppa ut i bilen, ta av dig skorna och njut av friheten!

*Det finns ingen lagparagraf som förbjuder dig att köra bil utan skor eller strumpor. MVH 118100.

*Du kan bli dömd för vårdslöshet i trafik om du kör med olämpliga skor eller pratar för mycket i mobil etc…Det är upp till länsman att bedöma.

Mm, jag gissar att det med andra ord inte är förbjudet, och att det är sunt förnuft som får gälla, och kanske man ska undvika skor=sandaler som inte sitter fast, då risken finns att man kan fastna i pedalerna med dom.

Sen, som någon skrev på alla sidor jag var in på… kanske det inte skulle upplevas så seriöst om en busschaufför i arbete, satt barfota och körde buss, och där håller jag med 🙂

Åke gladdes nog litegrann åt snöfallet igår, han fick ju ploga lite:

017 018 019

Sen blev det ju middag hos ”Kul-Janne” och Ingegerd, Kerstin och Jan B var också ditbjudna. Vi började med en liten fördrink och såg på invigningen av kulturhuvudstaden på tv, vi var inte så imponerade, mycket av det där förstår man inte vad det hade med Umeå att göra, men visst, nog är det lagt ner en massa arbete och planering på det där, och på plats var det säkert enormt att se och höra.

Som vanligt bjöds det på god mat och efterrätt och trevligt sällskap, alltid mycket att prata om, och diskutera. Åke berättade om sin allra första parisare som han och hans bror Ove, gick ner på stan för att köpa på Bigges. Åke var runt 5-6 år och hade ju fått höra av brorsan hur god denna parisare var, Ove käkade upp sin i en hast, och njöt varje tugga, Åke tog en tugga, och blev inte imponerad överhuvudtaget och lade ifrån sig sin parisare på ett staket, utmed Kungsgatan. Men som han sa, kanske var det bostongurka som inte föll han i smaken, det är ju inte är alla barn som gillar det.

Och med det sagt så började diskussionerna över vart Bigges hade legat, tydligen, på den tiden var det bara en vagn han hade, stående på Renmarkstorget, mitt emot Ica gourmet. Och parisare har nu Kerstin lärt sig vad det är, hon hade lite problem förut, att skilja på den och hamburgare, ni vet, då hon erbjöd Nicco och Olivia, en parisare med kött (hamburgare med andra ord). 😀

Och här har ni Västerslätt centrum, by night, vår bild av en del av Umeå:

001 002

Trevlig söndag!

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Anders

  Angående barfotakörning. Alla måste få göra som de vill, så länge som ingen annan far illa. Men personligen så har jag svårt att tänka mig att det skulle kännas särskilt mysigt att köra barfota.

  Vad gäller invigningen av kulturhuvustadsåret så det synd att både sikten och ljudet vid älven lämnade en del att önska. En del moment i invigningen var tämligen intetsägande. Andra smått imponerande. Som de svävande ljuspunkterna som formade ett rött hjärta till exempel. Förstår att den samiska kulturen upplevs som mer exotisk än vad ett mer Umeå-baserat tema hade gjort, men vet inte vad som hade blivit mest lyckat. Men det är i alla fall bra att en minoritetsgrupp som samerna får synas ordentligt för en gångs skull. Det förtjänar de även om jag tvekar ifall Umeå-anknytningen är särskilt stor.

  Parisare verkar vara en norrländsk specialitet. Har inte sett det söderut i alla fall. Och frågar man en sörlänning om de har ätit parisare någon gång så ser de ut som ett stort frågetecken. Så jag förstår att en del har problem med vad rätten egentligen innebär. Gott emellanåt är det i alla fall. Försöker se Bigges gatukök framför mig, men lyckas inte riktigt. Men det var nog som du skriver, en vagn på Renmarkstorget.

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Jag håller med om barfota körningen…fattar inte heller vad som skulle vara så skönt med det, däremot kan jag tänka mig att tunnare sula på skorna, är skönt eftersom man får mer känsla och känner pedalen bättre… kanske 🙂

   Det där med samerna var också något vi inte riktigt förstod, men jag sa exakt som du skrev, det är lite exotiskt och givetvis något att förmedla runt om i världen, Sverige i sig, är ju lite eljest, kan jag tycka, och visst ska alla få vara med och visa sitt. Men som Ingegerd sa, nu tror väl alla att det springer renar på gatorna häruppe, och ja, det kan ju lätt bli så, att man får den tron.

   Parisare, en absolut favorit förr i tiden, och det skulle vara den som serverades i Åmsele, på macken, tyvärr finns den inte längre kvar däruppe, och jag tycker inte att dagens parisare, är densamma som förr, tyvärr. Bigges lilla vagn flyttade sedan över till andra sidan Renmarkstorget och efter det fanns den vägg i vägg med Ica Gormet, men det kan ha funnits någon butik däremellen, det vet jag inte. Jag jobbade 1984 på Butica Sport, och tog en lunch därborta, och gissa vad det var… en parisare… minnen 😀

 2. Tina

  Hej! Vi kan alla va lugna för att väldigt många i världen inte vet var Sverige ligger o sedan finns ett gäng som är bergsäkra att vi har isbjörn m fl andra exotiska djur nära oss. När jag bodde i Östersund hade vi lo-katt som ogenerat gled omkring precis utanför trapphuset. Okey, det var på Frösön, men centralt i a f.

  Leve kulturen och alla djuren!

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Ja nu blev det som det blev, till mångas förtret och andras glädje, jag tycker väl varken eller, egentligen, jag har ju lappblod i mig så… 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten