Husförhör och räkneexempel

Nicco brukar ha små lektioner med mig och ibland halkar Åke med på ett hörn, där hon berättar om sånt dom fått lära sig i skolan. Hon håller ibland små husförhör och frågar om jag vet det eller det, men du, sa jag, till henne igår, du kan inte fråga mig om såna där skolsaker…you know, det var längesedan man gick där.

Igår drog hon upp evolutionen (heter det så?), hur allting började och på 2 timmar hamnade man i nutid. På all denna tid, så har vi, människorna, bara funnits i typ 30 sekunder, eller nåt sånt, man greppar inte det där, men man förstår vilka spann det rör sig om, vi är inte så stora och gamla på jorden som vi kanske tror.

Uppdatering: Nu har magister Nicco tillrättavisat sin mamma, det var inte 30 sekunder på 2 timmar utan, och jag citerar: På 14 år så har människan endast existerat i 3 minuter.

Så då vet vi!

Jag kom då ihåg något jag läst, om ett tal, man inte skulle kunna räkna till under sin livstid, jag började med att nämna en miljon, men det stämde inte, så jag googlade, och hittade följande fakta…om en miljard, helt otroligt egentligen:

Nu är flertalet tal niosiffriga. Ett sådant tal tar ungefär fyra sekunder att säga. Den tid som behövs är alltså 4 · 109s. Omräknat till dygn motsvarar det ungefär 46 000 dygn vilket motsvarar ungefär 125 år. Det betyder att även om vi räknar nonstop dag och natt så finns det ingen möjlighet att räkna till en miljard under en livstid.

Det fanns mer intressanta saker och räkne exempel där så om ni vill titta själv så har ni länken här: http://ncm.gu.se/media/biennal/dokumentation/2010/resources/file/903a.pdf

Man kan med andra ord vara en miljardär, men man kan fasen inte räkna sina pengar, slant för slant 😀

mynt_makro

Bild hittad på google

Idag är det så det F day…F som i flygardagen, och det ser ju ut att vara en bra dag att komma sig upp i luften på. Jag ska strax packa det sista och väga väskan, jag tror att jag har nåt kilo till övers. Jag har fixat små saker att ta med, ni vet, liten tandkrämstub, liten flaska duschtvål osv, och jag förstår ju nu varför, det väger rätt så mycket trots sin ringa storlek.

Har lite saker att uträtta innan det är time att lämna slätten, så jag önskar er alla en trevlig dag, så får vi se när jag har tid att klottra ner några rader nästa gång…kanske redan imorgon 🙂

Hittade förresten denna bild på FB, kolla in baddräkten, kanske nåt för Sally, Theresé? Dodo…Dodo…dodododooooo!!!

 10006493_10152500283346842_3691523716238593967_n

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Åh vad spännande! Ha en riktigt trevlig flygresa och en spännande semester. Jag väntar mig en liten uppdatering nu och då. Kram <3

    • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

      Ja jag ska försöka göra mig hörd och se om jag kan få med några bilder också…vilket äventyr, jag som aldrig varit längre än till Tyskland, åkandes på min tumme 🙂 //Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.