Träd

Med temat träd i dagens fototriss, så hittade jag en uppsjö i arkivet och det är fler än 3 stycken jag skulle vilja lägga ut, men…jag behärskar mig och börjar med den här.

Följande finns att läsa på Wikipedia och jag citerar: En suptall är en tall utmed en färdväg där resande förr brukade stanna till för att rasta, och som det antyds, ofta skall ha tagit sig en sup. Suptallen fungerade som ett fornmärke, det var ofta en äldre och grov eller solitärt stående tall, eller en tall som på något annat sätt utmärkte sig genom ett säreget utseende, som vägfarare kunde känna igen. En del suptallar är idag skyddade som naturminnesmärken, kvarvarande tallar av detta slag är ofta dels av hög ålder och dels utgör de kulturspår i landskapet. Slutcitat.
Och följande tall, finns efter vägen mellan Abborrttjärn (correct me if im wrong) och Piteå:
DSC04384
Åke sa att detta måste vara en sådan tall och inte är det en omöjlighet, svår att missa är den i alla fall.
Här hänger och slänger Nicco i ett pilträd, som vi beskådade i Burträsk:
JENNIF~1(1)(1)Pilträd är ju så fina, men med lite snö på träden blir allihop fin, på sitt sätt:
Foto1538Ja, det får bli en bonus bild också, kan inte låta bli 😀
Foto1395
Och vill ni se fler träd, klicka här: Fototriss

14 kommentarer

  1. Theresé Hällsten

    De där är ”stora pinkarträdet”! Morfar berätta att hästskjutsarna stannade där, innan de fanns bilar, och att trädet ska ha vuxit sig så stort av den anledningen. Tror att de sitter en infoskylt där, om man stannar.

    • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

      Ja då mindes jag rätt, jag skulle nämligen söka rätt på den där bilden på min blogg, och jag började söka på pisstall, men den kom inte upp 😀 Då måste vi kolla nästa gång vi passerar, om det sitter en skylt där.

    • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

      Nicco var en riktig klättrare, och hade nog en förkärlek till pilträden. Det fanns en hel radda utanför vårt hus, där vi bodde förut. Där härskade hon och kompisen 😀

  2. Åke

    Kul info om suptallen 🙂 Väntar med stor spänning på den skylten till nästa utmaning om skyltar 😉 Jag trodde att en ”hjul” gran skulle lysa upp här 😉 Bonusbilden helt underbar 🙂

    • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

      Haha…ja det skulle ju ha varit nåt, hjulgranen, men jag har ingen bild på en som jag har tagit själv, sitter ju alltid i bilen då 😀

  3. Spanaren

    Wow för bonusbilden!
    Denna suptall känner jag till och den har börjat luta allt mera på de sista åren.
    Varierande och fina trädtrissar.
    Ha en bra dag grannen nästgårds över gränsen/kram

    • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

      Ah, kul att det finns fler som sett den 😀 Vi passerar den då vi åker från stugan i Malå till Piteå, men det är inte så ofta. Ha det fint, du med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten