Fåglar

Fototrissen med följande ämne: Fåglar, och då måste ju denna berguv, visas upp:

rfthrhhhh 050Fotograf är dock inte jag, denna gång, utan yngsta dottern Niccolina Lundmark Hällsten

Detta är berguven, the one and only, som greppade mamma i håret då hon var liten, just under 1 år, och hade tänkt ta med henne till boet, eller vart den nu skulle stoppa undan henne.

Min mormor, Sadura, sprang vid tillfället in och hämtade salongsgeväret och skulle knäppa uven, men den hann undan…den dagen, men inte dagen efter då den återigen svävade in på deras gård i jakt på byte, nu stod min morfar, Evert där, beredd, och han sköt, och träffade.

När min morfar levde så hängde den här i hans långsmala hall, och vart man än vred och vände sig så följde dessa röda ögon efter en, jag tyckte nog allt att den var lätt kuslig… faktiskt. Numer är den i mammas ägor, fast hon gillar den inte 😀

Och nu kommer ännu en lång historia, rörande en fågel, även denna, död (hm…kan det betyda nåt?)

Vilken cirkus det blev då jag, för snart 2 år sedan, skulle ta ut Winstone en sista sväng för dagen. Kommer in här på gården, han springer bort till fågelbadet, ta något från gräsmattan och vill först inte komma då jag ropar, men till slut så.

Han springer upp på trappan och tuggar frenetiskt på något. Ähhh säger Åke, det är en pinne. Jag plockar ut ”pinnen” ur munnen, tittar på den, men tycker nog det är en konstig pinne. Helt plötsligt ser jag att det är ben på den, är det en groda frågar Åke samtidigt som jag hurvas och slänger iväg, det ihop-torkade djuret.
Går upp och pratar med Nicco, om dagen, jag berättar om fyndet därnere och hon vill se vad det är för nåt.
Vi går ner, jag tar två pinnar och lyfter upp ”grodan”, vi står och skärskådar den och plötsligt får vi se vad det är för något… en liten fågelunge, åhhhh säger vi i munnen på varandra, det är en liten fågel.
Jamen hallå, snacka om att man kan ändra sig. Först håller man på kräkas över att man tar på, vad man tror är en torkad groda och sedan låter man som värsta babysnackaren då man ser att det är en död fågel, ojoj, vart är världen på väg. Fågel var förövrigt inte ett dugg gullig, den ser ut som en forntida fossil, eller dinosaurieunge, typ T-Rex:
001(13)Och jag avslutar med denna lilla fågel samling uppe i björken, Marja Granqvist, gissade på ett gäng sidensvansar, och det är ju mycket troligt, bilden togs i september, ifjol:
008-Kopia-768x1024
Men nu lurades jag, kom ju på att jag vill ha med en bonusbild här, apropå fåglar, och eventuell, tilltänkt mat, hahaa…
002
Vill ni se på fler fåglar, klickar ni er in, här: Fototriss

24 kommentarer

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Tack Marit…jo det blev lite fågelhistorier, har fler också, men det var ju bara en triss 😀

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Lite spännande var det nog allt, då det begav sig, och kul att det finns en historia runt uven 😀

 1. Barbro S

  Vilka härliga historier och häftiga bilder, fick ett gott skratt när jag såg nr 2:). Neej, det är inte sidensvansar för då borde man se tofsen deras på huvudet. Gissar på starar.

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Ahh, ja, jag är absolut ingen fågelkunnig person, tror att Marja gissade på sidensvansar för att det låg i tiden…men det kan säkert vara som du skriver, starar, jag ska googla på det, tack för kommentaren 😀

 2. Kari o Jon

  Takk for historiene: Det var da bra at de fikk tatt den uglen. Dine betraktninger om groda/fugleunge sier mye..! Det siste bildet ditt var dock det bildet jeg likte best. Et fugletre! Kram. Kari

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Jag som inte trodde att någon skulle idas läsa all text 😀 //Kram

 3. Berit E i Kasperian

  Intressant att läsa om bilderna – men inte skulle jag då vilja ha uven inne i mitt hem. Inte är fågelungen särskilt söt inte, men nog ändå värd ett bättre öde. Tror säkert att även Kasper med största förtjusning hade tuggat rätt idogt…

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Eftersom vi har några stora tallar på vår gård, som fåglar gillar, så gissade vi att någon haft storstädning i nåt bo, och denna unge åkt ut vid städningen. Uven är ju lite skrämmande, men ändå, på nåt sätt roligt, att just denna, tänkt norpa mamma, en gång i tiden. Och hade den lyckats, så hade jag inte suttit här, nu 😀

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Den var mycket död 😀 Men hundar är ju nyfikna på allt, det finns dessutom en fortsättning på den där pippin, haha, den kom tillbaka, 2 gånger, en spökfågel.

 4. cissi

  Förstår mycket väl att din morfar pangade ihjäl berguven, inte kul att ha en sån som sitter och vakar och anfaller barn och djur.

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Ja, lite synd ändå att det blev tvunget, men vad skulle dom göra…jag tycker att det är ett ståtligt djur, men man vill nog inte drabbas av ett anfall från den, och speciellt inte ett litet barn eller som du skriver, ett mindre djur.

 5. Marja Granqvist

  Men hu vilken ruggig historia med berguven. Tur att morfar kunde knäppa den! Men den blev ju fin som uppstoppad och jag skulle nog kunna tänka mig att ha den i ett hörn. ☺
  Håller med om att sidensvansarna nog är starar. När jag gissade på namnet hade jag precis sett ett gäng sidensvansar kalasande på rönnbär i en stor rönn. De var många och satt högst upp i trädet.
  Ha en skön dag! Kram! ☺

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Ruggig rugguggla 😀 Jomen den är fin, och dom är ju mäktiga djur. Jag kan då absolut ingenting om fåglar—jo skator och sibiriska nötkråkor,men sen är det svårt 😀

 6. Åke

  Oj så många sidensvansar, så många har jag aldrig sett 🙂 Berguven vilken berättelse 🙂 Mittenbilden får ett urk till svar 🙂

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Jo jag bloggar på ju här, på katt och hundsajten är jag sällan in, numer, om det är där du menar? 😀

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Ah, Marja, kanske 😀 Hon bloggar på VK, vi har även träffats i riktiga livet 😀

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Tack själv, Lisa, för kommentaren, alltid lika kul att få dom 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.